Румен Радев може да кадрува и в КПКОНПИ с промени, внесени от служебния кабинет

Служебният кабинет е изготвил проект за законови промени в Комисията за борба с корупцията (КПКОНПИ), с които правомощията ѝ да бъдат разширени до разследващ орган, а президентът Румен Радев да получи възможност да определя потенциалния ѝ председател.

По действащия закон за противодействие на корупцията - Народното събрание е единствената институция, която има право да определя ръководител и членове на КПКОНПИ.

От пролетта на 2022 г. тя стои без титулярен председател след оставката на Сотир Цацаров заради невъзможността да се събере мнозинство зад кандидатурата на Бойко Рашков, излъчена от ПП, и последвалото разпадане на 47 НС.

Служебният правосъден министър Крум Зарков обяви, че в проекта се предлагат две ключови промени в кадрово отношение:

  • не само парламентът, но и президентът, и "върховните съдилища" да излъчват членовете на новата КПКОНПИ;
  • председателят на КПКОНПИ да се сменя всяка година, като се тегли жребий между петимата ѝ членове.

Това, по думите му, ще служи като гаранция "да не се оказва влияние върху тяхната работа" и комисията "да не се употребява нито като бухалка, нито като чадър".

Това означава, че и президентската номинация ще може да ръководи комисията в определен етап от дейността ѝ. Предложението на Зарков е и връщане към практиката от периода на т.нар. Комисия "Кушлев", при която един от членовете на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество се назначаваше от държавния глава.

"Този закон трябва да отговори най-сетне на дълго задавания въпрос защо няма осъдени за корупция по високите етажи на властта. Част от отговора се намира в прокуратурата, друга част - в разследването. Мислим, че поне тази част, свързана с ефективното разследване, ще бъде решена", каза Крум Зарков на брифинг в Министерски съвет, който отново приключи без допускане на журналистически въпроси.

Законопроектът трябва да бъде поставен за обществено обсъждане, преди да влезе в Народното събрание, където може да претърпи промени.


Депутати по време на откриването на 48-ото Народно събрание НОИ, БНБ, КЕВР, КПКОНПИ и още над 10 органа с изтекъл мандат чакат 48 НС да ги обнови


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024