Президентът приключва консултациите с партиите за съставяне на кабинет Снимка: © Президентство на Р България

Със срещи с представителите на "Има такъв народ" и "Величие" приключват консултациите при президента Румен Радев, преди той да връчи първия мандат за съставяне на редовно правителство.

Първи при държавния глава в сряда ще отидат представителите на ИТН - в 11 ч., а в 14 ч. е срещата му с тези от най-малката парламентарна група.

Консултациите при президента започнаха в понеделник. Тогава той проведе срещи с представителите на трите най-големи парламентарни групи - ГЕРБ-СДС, ДПС и "Продължаваме промяната-Демократична България".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че смята да предложи кабинет на малцинството, ако не получи подкрепа за коалиционно правителство от друга партия извън ДПС.

Председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев видя като най-логичен ход да бъде съставено правителство с мандата на победителя от изборите - ГЕРБ, и призова държавния глава да бъде медиатора в тази посока.

От ПП-ДБ заявиха, че няма да подкрепят правителство на първата политическа сила, както и експертен кабинет с третия мандат, ако се стигне до неговото връчване.

По време на втория кръг консултации във вторник от БСП дадоха заявка, че партията е готова да работи за експертен кабинет с третия мандат, а от "Възраждане" се обявиха за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС," ако той отиде при тях.

По Конституция след края на консултациите държавният глава връчва мандат за съставяне на правителство на кандидат за премиер, излъчен от най-голямата парламентарната група.

Той няма определен срок кога точно ще даде мандата, но след това партията ще има 7 дни, за да предложи състав на правителство или да се откаже.

Ако мандатът бъде върнат, Радев следва да даде възможност за съставяне на правителство на следващата по големина партия в парламента - в случая ДПС, а ако и те се провалят - да избере сам на коя от останалите формации да връчи третия мандат.

При трети неуспешен опит за съставяне на редовно правителство се отива на нови парламентарни избори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Всички очакват... новата книга на Малкълм Гладуел

Първата му книга "Повратна точка" се превърна в абсолютна сензация

18:37 - 28.09.2024
Важно днес

Има арестуван за стрелбата в бар в Халкидики

Смята се, че арестуваният е изиграл ключова роля в събитията от 16 август.

15:16 - 28.09.2024
Важно днес

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи позорно

14:52 - 28.09.2024
Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024