Президентът свика 45-ото Народно събрание за първо заседание на 15 април

Президентът Румен Радев подписа указ, с който на 15 април (четвъртък) свиква новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание. То ще започне в 9.00 ч., обявиха от пресцентъра на държавния глава.

Заседанието трябва да се води от най-възрастния народен представител - Мика Зайкова от "Има такъв народ", а по-късно се очаква и изборът на нов председател на парламента.

Днес в Държавен вестник бяха обнародвани резултатите от изборите и разпределението на мандатите в новото Народно събрание. От президентството съобщават, че на 14 април, сряда, и указът на Радев за свикването на парламента ще бъде обнародван.

"Редно е в обстановката, в която се намираме, час по-скоро да имаме яснота и, надявам се, стабилно, оперативно, редовно правителство“, обяви Радев в понеделник, в първия си коментар след Избори 2021.

Ден по-късно той беше подложен на критики от страна на външния министър Екатерина Захариева (ГЕРБ), че се е забавил с указа и не е обявил по-рано на коя дата ще свика парламента, защото предстояла "трудна подготовка".

„Въпреки че като държавен глава Румен Радев трябва да е обединител и лидер в криза, той намеква за служебно правителство. Същото правят и подкрепяните от него партии – партии на протеста, както ги нарича той“, каза още Захариева.


ГЕРБ срещу президента: Радев и "подкрепяните от него партии" тласкат към служебен кабинет

ЦИК обяви състава на 45-ото Народно събрание (списък с депутатите по райони)

Оттеглянето на проф. Радулов - маневри на втория етаж в ИТН


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024
Важно днес

Гори историческата сграда на фондовата борса в Копенхаген

Това се случва ден след 5-годишнината от пожара в Нотр Дам

10:38 - 16.04.2024
Живот

Цветелина Цекова за силата да сътвориш смисъл от болката

Когато си тръгва от насилието, взима част от него със себе си и благодарение на таланта и вътрешната си сила, го превръща в оръжие срещу самото него.

09:59 - 16.04.2024