ГЕРБ срещу президента: Радев и "подкрепяните от него партии" тласкат към служебен кабинет

„Въпреки че като държавен глава Румен Радев трябва да е обединител и лидер в криза, той намеква за служебно правителство. Същото правят и подкрепяните от него партии – партии на протеста, както ги нарича той“. Така външният министър Екатерина Захариева от ГЕРБ откри нов фронт срещу президента след Избори 2021.

Във вторник Радев обяви, че свиква 45-ото Народно събрание на 15 април, четвъртък, а ден по-рано каза, че се надява на „стабилно, оперативно, редовно правителство“. Според Захариева – той трябва да докаже, че това не са „само думи“.

„За първи път попадаме в ситуация, в която да чакаме за указа. Беше редно да каже по-рано, а не да ни държи да чакаме. Първото заседание изисква сериозна подготовка“, каза тя. Президентът изчакваше Държавен вестник да обнародва резултатите от ЦИК с имената на народните представители и разпределението на мандатите, за да издаде указ. Това се случи във вторник.

Външният министър каза, че в момента не се водят разговори между ГЕРБ и други партии и коалиции. „Чакаме да започне официалната рулетка. От начина, по който президентът ще започне консултациите, ще се види дали наистина иска редовен кабинет, дали вижда, че държавата се нуждае от устойчиво правителство. Ако го направи чисто формално и свика всички партии едновременно, мисля, че той няма да подпомогне създаването на редовно правителство. Ако не ни извика отделно да ни попита какви идеи и политики имаме, ще се види дали той наистина тласка към служебен кабинет“, смята тя.

Захариева продължи с атаките към президента заради избора му на дата, в която обяви кандидатурата си за втори мандат – в навечерието на парламентарните избори.

„С този ход той имаше желание да подпомогне част от политическите сили. Беше меко казано странно, имаше време да направи това на 5 април, ако желае. Той може да го обяви, когато поиска, това е негово право. Очевидно обаче, не беше консултирано с БСП, които го издигнаха. Те замълчаха и не заеха позиция. Факт е, че БСП се срива доста повече от управляващата партия, и то в криза“, каза външният министър.

Според нея ГЕРБ са постигнали добър резултат, щом са спечелили пети парламентарни избори, а мандатът им бил „успешен“. Тя смята, че управляващите от партията доказвали през годините как се излиза от кризи. Обвини и новите партии в парламента, които се обявиха за сваляне на ГЕРБ от власт.

„Омразата е силно чувство. Всички партии срещу нас излизаха с лозунга „Не на ГЕРБ“. Сега обаче да кажат „за“ какво са. Омразата не е устойчиво чувство, част от тях се разпаднаха, преди да са се сформирали като парламентарни групи“, каза Захариева, говорейки за конфликта между Николай Хаджигенов и Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“.

Тя отново повтори, че ГЕРБ ще даде нужните депутати, които да подкрепят втората политическа сила „Има такъв народ“ за евентуално сформиране на правителство с мандат на партията на Слави Трифонов.

„Политически знак е, че ние сме готови да подкрепим правителството на втория. Като отговорна политическа партия, ние сме готови да подпомогнем втората сила с определен брой депутати. Това е правено за първи път“, каза Захариева. „Може да се харесваме, може и да не се харесваме, но тук става въпрос за бъдещето на държавата“.

В понеделник ГЕРБ обяви, че ще предложи свой кабинет въпреки „малкия шанс“ той да бъде одобрен. Все още не е ясно дали Бойко Борисов ще бъде предложен отново за премиер. Екатерина Захариева беше попитана дали тя би влязла в ролята на министър-председател, но каза, че с нея не се водят такива разговори.


Оттеглянето на проф. Радулов - маневри на втория етаж в ИТН

ГЕРБ: Ще предложим правителство, не можем да бъдем заобикаляни в парламента


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024