ГЕРБ срещу президента: Радев и "подкрепяните от него партии" тласкат към служебен кабинет

„Въпреки че като държавен глава Румен Радев трябва да е обединител и лидер в криза, той намеква за служебно правителство. Същото правят и подкрепяните от него партии – партии на протеста, както ги нарича той“. Така външният министър Екатерина Захариева от ГЕРБ откри нов фронт срещу президента след Избори 2021.

Във вторник Радев обяви, че свиква 45-ото Народно събрание на 15 април, четвъртък, а ден по-рано каза, че се надява на „стабилно, оперативно, редовно правителство“. Според Захариева – той трябва да докаже, че това не са „само думи“.

„За първи път попадаме в ситуация, в която да чакаме за указа. Беше редно да каже по-рано, а не да ни държи да чакаме. Първото заседание изисква сериозна подготовка“, каза тя. Президентът изчакваше Държавен вестник да обнародва резултатите от ЦИК с имената на народните представители и разпределението на мандатите, за да издаде указ. Това се случи във вторник.

Външният министър каза, че в момента не се водят разговори между ГЕРБ и други партии и коалиции. „Чакаме да започне официалната рулетка. От начина, по който президентът ще започне консултациите, ще се види дали наистина иска редовен кабинет, дали вижда, че държавата се нуждае от устойчиво правителство. Ако го направи чисто формално и свика всички партии едновременно, мисля, че той няма да подпомогне създаването на редовно правителство. Ако не ни извика отделно да ни попита какви идеи и политики имаме, ще се види дали той наистина тласка към служебен кабинет“, смята тя.

Захариева продължи с атаките към президента заради избора му на дата, в която обяви кандидатурата си за втори мандат – в навечерието на парламентарните избори.

„С този ход той имаше желание да подпомогне част от политическите сили. Беше меко казано странно, имаше време да направи това на 5 април, ако желае. Той може да го обяви, когато поиска, това е негово право. Очевидно обаче, не беше консултирано с БСП, които го издигнаха. Те замълчаха и не заеха позиция. Факт е, че БСП се срива доста повече от управляващата партия, и то в криза“, каза външният министър.

Според нея ГЕРБ са постигнали добър резултат, щом са спечелили пети парламентарни избори, а мандатът им бил „успешен“. Тя смята, че управляващите от партията доказвали през годините как се излиза от кризи. Обвини и новите партии в парламента, които се обявиха за сваляне на ГЕРБ от власт.

„Омразата е силно чувство. Всички партии срещу нас излизаха с лозунга „Не на ГЕРБ“. Сега обаче да кажат „за“ какво са. Омразата не е устойчиво чувство, част от тях се разпаднаха, преди да са се сформирали като парламентарни групи“, каза Захариева, говорейки за конфликта между Николай Хаджигенов и Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“.

Тя отново повтори, че ГЕРБ ще даде нужните депутати, които да подкрепят втората политическа сила „Има такъв народ“ за евентуално сформиране на правителство с мандат на партията на Слави Трифонов.

„Политически знак е, че ние сме готови да подкрепим правителството на втория. Като отговорна политическа партия, ние сме готови да подпомогнем втората сила с определен брой депутати. Това е правено за първи път“, каза Захариева. „Може да се харесваме, може и да не се харесваме, но тук става въпрос за бъдещето на държавата“.

В понеделник ГЕРБ обяви, че ще предложи свой кабинет въпреки „малкия шанс“ той да бъде одобрен. Все още не е ясно дали Бойко Борисов ще бъде предложен отново за премиер. Екатерина Захариева беше попитана дали тя би влязла в ролята на министър-председател, но каза, че с нея не се водят такива разговори.


Оттеглянето на проф. Радулов - маневри на втория етаж в ИТН

ГЕРБ: Ще предложим правителство, не можем да бъдем заобикаляни в парламента


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестиращи блокираха входа на "Лувъра" и разгневиха туристите в Париж

Протест срещу пенсионната реформа блокира влизането в Лувъра

15:32 - 27.03.2023

Папа Франциск - модна икона? AI-генератор "облече" Светия отец в пухено яке и кецове

Midjourney създава все по-реалистични - напълно фалшиви - изображения

14:53 - 27.03.2023

Училища в София, Варна и Бургас са евакуирани заради фалшиви заплахи за бомба

Извършителите не са се обадили по телефон, а са изпратили мейли

14:24 - 27.03.2023

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023

Нетаняху уволни критичен министър и провокира масови бунтове в Тел Авив

Полицията използва водни оръдия и коне, за да разпръсне хората

07:38 - 27.03.2023