Президентката на Грузия не призна изборите - това е като "да позволим Русия да нахлуе" Снимка: © Getty Images

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили не признава резултатите от парламентарните избори, спечелени от управляващата партия, която тласка страната далеч от ЕС и НАТО и в обятията на Русия.

"Това е същото като да позволим на Русия да нахлуе, Грузия да бъде подчинена на Русия. Нашите предци не за това живяха и ние няма да го приемем. Никой не може да отнеме на Грузия европейското бъдеще", каза Зурабишвили ден след вота, белязан от фрапиращи нарушения. За последното свидетелстват доклади на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и на "Прозрачност без граници".

Президентката обяви действащото правителство на победителя във вота - партията "Грузинска мечта" - за нелегитимно и призова опозицията в страната да протестира в понеделник вечерта пред парламента в Тбилиси.

Централната избирателна комисия все още не е обявила официалните резултати от изборите, които се проведоха в събота. Според предварителните ѝ данни обаче около 97% от избирателните секции управляващата партия "Грузинска мечта" печели 54,02% от гласовете. Четири опозиционни партии, които постигнаха договорка за общ следизборен алианс, минават 5-процентната бариера за влизане в парламента. Това са “Коалиция на промяната” - 10,81%, “Единство - национално движение” - 10,07%, “Силна Грузия” - 8,72%. “Гахария - За Грузия” - 7,73%.

В изборната нощ обаче повечето екзитполове, с изключение на един - поръчан от проправителствен тв канал, даваха превес на обединената опозиция над управляващите.

По-рано днес опозиционните сили също заявиха готовност за протест и отказаха да признаят изборния резултат. Те смятат, че вотът е "откраднат". „Ще се борим както никога досега, за да си върнем европейското бъдеще и няма да приемем резултатите от откраднати избори. Вече се срещнахме с нашите бъдещи прозападни, проевропейски коалиционни партньори. И да, сигурен съм, че следващото правителство ще е коалиционно", каза лидерът на ПП „Единство – национално движение“ Тинатин Бокучава.

„В резултат на анализа на ситуацията по време на предизборния период и измамните схеми, използвани в изборния ден, както и безпрецедентното въздействие върху волята на избирателите и фактите на насилие, смятаме, че предварителните резултати, публикувани от ЦИК, не отразяват волята на гражданите на Грузия“, написаха от клона на "Прозрачност без граници" в Грузия.

“Грузинска мечта” започна тържества за победата само 20 минути след затварянето на избирателните секции в Грузия в събота. Пред офиса на партията в Тбилиси бяха изстреляни фойерверки, а лидерите на партията, включително основателят ѝ - милиардерът и почетен лидер Бидзина Иванишвили, поздравиха привържениците си от сцена. Това се случи на фона на първоначални данни от екзитполове, които показваха друга картина - че опозиционните партии заедно имат повече гласове.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили публикува резултатите от екзитполовете, които показват победа на опозицията, и написа в Туитър: Европейска Грузия” печели с 52% от гласовете, въпреки опитите за фалшифициране на изборите и без гласовете на диаспората... Грузия демонстрира демократичност, европейски стремеж и зрялост... Гордея се и съм уверена в нашето европейско бъдеще!

ЦИК обаче твърди - макар и не окончателно, че резултатите са други.

"Грузинска мечта" е партията, която в последните месеци внесе, а парламентът прие закони по руски образец срещу ЛГБТ и срещу т.нар. "чуждестранни агенти". В Тбилиси имаше мащабни протести, на които хората се обявиха за проевропейски път на Грузия, а не за завой към Русия.

Опозицията отказва за приеме изборите в Грузия. Готви протести (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кметът на Кърджали: "ДПС Ново начало" води пред Доган в областта

В града разликата е голяма в полза на Пеевски, твърди Мюмюн

23:48 - 27.10.2024
Важно днес

ИТН чака окончателните резултати, но няма да работи с ДПС на Пеевски

Според Тошко Йорданов е рано да се говори за бъдещо управление

20:45 - 27.10.2024
Важно днес

Наталия Киселова (БСП): Резултатите не ни радват, политическата криза се задълбочава

Георги Свиленски обяви партията за "подчинена" от ДПС Ново начало

20:37 - 27.10.2024
Важно днес

Първи коментар от ППДБ: Оставаме зад плана за равноотдалечен премиер

ГЕРБ носят отговорността за съставяне на правителство, припомни Николай Денков

20:17 - 27.10.2024