Прибалтийските държави отвориха границите помежду си Снимка: © Unsplash

Естония, Латвия и Литва отвориха границите помежду си и така създадоха първия в Европа „пътнически балон“ по време на коронавирус пандемията.

От полунощ в четвъртък гражданите на която и да е от тези страни вече могат свободно да пътуват в другите две. Всеки, който идва от трета държава обаче, трябва да се подложи на 14-дневна карантина.

Разхлабването на мерките е изпълнение на една от препоръките на Европейската комисия, която насърчава страните членки, които имат подобни епидемиологични обстановки, постепенно да отварят границите си една с друга – по координиран и недискриминационен начин.

Освен това Прибалтийските държави са регистрирали общо 136 смъртни случая от Covid-19. В Латвия жертвите са 19 при 970 заразени, Естония е с 63 починали от 1766 заболели, а в Литва жертвите са 54 при 1523 инфектирани.

ЕС опитва да окуражи и други държави да спрат ограничението при придвижването, тъй като икономическите последици от блокадата са факт. Прибалтийските държави очакват икономиките им да се свият с до 8% тази година, пише BBC.

И Финландия, и Полша са насърчени да се присъединят към създадения „балон“ от Латвия, Литва и Естония. Естония и Финландия вече улесниха пътуването с цел бизнес и образование помежду си, а същото важи за Полша и Литва.

Премиерът на Литва – Саулиус Сквернелис, нарече новата мярка „възможност за бизнеса да отвори и лъч надежда за хората, че животът се завръща към нормалното“.

Според новите правила всеки, който не е пътувал отвъд трите страни през последните две седмици, не е инфектиран с коронавирус и не е бил в контакт със заразен, може свободно да преминава границите в „пътническия балон“.

Няколко други европейски държави също започват да смекчават мерките по границите и да допускат постепенно преминаването през тях. Германия започна да ги отваря и планът ѝ е да може да се преминава свободно през тях от 15 юни, ако новите случаи на Covid-19 не започнат да се увеличават.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Респираторни заболявания пълнят болници в Китай. СЗО казва, че засега няма нужда от ограничения

Китайските власти обясняват ръста на заболелите с отменените ковид ограничения

13:17 - 29.11.2023
Важно днес

Арсен и живак са отровили съпругата на Кирило Буданов

"Лично отмъщение" на Путин ли стои зад опита за убийство на Марианна Буданова?

12:19 - 29.11.2023
Живот

"Хамас" покани Мъск в ивицата Газа след посещението му в Израел

Предложението идва ден след визитата на милиардера в кибуц, придружен от Бенямин Нетаняху

12:15 - 29.11.2023
Важно днес

Патриарх Неофит е в болница заради белодробно заболяване

Хоспитализацията се случва месец след 78-мия му рожден ден

11:12 - 29.11.2023
Спорт

Всички обичат... Саша Везенков

Откакто замина отвъд Океана, Везенков много бързо спечели сърцата на съотборниците и феновете си

10:33 - 29.11.2023
Важно днес

ГЕРБ и ДПС се отказаха да разследват заплахите срещу Йоловски

Въпреки предложението на "Възраждане" за анкетна комисия

10:22 - 29.11.2023