Прибалтийските държави отвориха границите помежду си Снимка: © Unsplash

Естония, Латвия и Литва отвориха границите помежду си и така създадоха първия в Европа „пътнически балон“ по време на коронавирус пандемията.

От полунощ в четвъртък гражданите на която и да е от тези страни вече могат свободно да пътуват в другите две. Всеки, който идва от трета държава обаче, трябва да се подложи на 14-дневна карантина.

Разхлабването на мерките е изпълнение на една от препоръките на Европейската комисия, която насърчава страните членки, които имат подобни епидемиологични обстановки, постепенно да отварят границите си една с друга – по координиран и недискриминационен начин.

Освен това Прибалтийските държави са регистрирали общо 136 смъртни случая от Covid-19. В Латвия жертвите са 19 при 970 заразени, Естония е с 63 починали от 1766 заболели, а в Литва жертвите са 54 при 1523 инфектирани.

ЕС опитва да окуражи и други държави да спрат ограничението при придвижването, тъй като икономическите последици от блокадата са факт. Прибалтийските държави очакват икономиките им да се свият с до 8% тази година, пише BBC.

И Финландия, и Полша са насърчени да се присъединят към създадения „балон“ от Латвия, Литва и Естония. Естония и Финландия вече улесниха пътуването с цел бизнес и образование помежду си, а същото важи за Полша и Литва.

Премиерът на Литва – Саулиус Сквернелис, нарече новата мярка „възможност за бизнеса да отвори и лъч надежда за хората, че животът се завръща към нормалното“.

Според новите правила всеки, който не е пътувал отвъд трите страни през последните две седмици, не е инфектиран с коронавирус и не е бил в контакт със заразен, може свободно да преминава границите в „пътническия балон“.

Няколко други европейски държави също започват да смекчават мерките по границите и да допускат постепенно преминаването през тях. Германия започна да ги отваря и планът ѝ е да може да се преминава свободно през тях от 15 юни, ако новите случаи на Covid-19 не започнат да се увеличават.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022