Снимка: © Unsplash

Естония, Латвия и Литва отвориха границите помежду си и така създадоха първия в Европа „пътнически балон“ по време на коронавирус пандемията. 

От полунощ в четвъртък гражданите на която и да е от тези страни вече могат свободно да пътуват в другите две. Всеки, който идва от трета държава обаче, трябва да се подложи на 14-дневна карантина.

Разхлабването на мерките е изпълнение на една от препоръките на Европейската комисия, която насърчава страните членки, които имат подобни епидемиологични обстановки, постепенно да отварят границите си една с друга – по координиран и недискриминационен начин.

Освен това Прибалтийските държави са регистрирали общо 136 смъртни случая от Covid-19. В Латвия жертвите са 19 при 970 заразени, Естония е с 63 починали от 1766 заболели, а в Литва жертвите са 54 при 1523 инфектирани.

ЕС опитва да окуражи и други държави да спрат ограничението при придвижването, тъй като икономическите последици от блокадата са факт. Прибалтийските държави очакват икономиките им да се свият с до 8% тази година, пише BBC.

И Финландия, и Полша са насърчени да се присъединят към създадения „балон“ от Латвия, Литва и Естония. Естония и Финландия вече улесниха пътуването с цел бизнес и образование помежду си, а същото важи за Полша и Литва.

Премиерът на Литва – Саулиус Сквернелис, нарече новата мярка „възможност за бизнеса да отвори и лъч надежда за хората, че животът се завръща към нормалното“.

Според новите правила всеки, който не е пътувал отвъд трите страни през последните две седмици, не е инфектиран с коронавирус и не е бил в контакт със заразен, може свободно да преминава границите в „пътническия балон“. 

Няколко други европейски държави също започват да смекчават мерките по границите и да допускат постепенно преминаването през тях. Германия започна да ги отваря и планът ѝ е да може да се преминава свободно през тях от 15 юни, ако новите случаи на Covid-19 не започнат да се увеличават.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"