Пригожин обяви пълен контрол над Бахмут, но Киев отрече: “боевете все още продължават” Снимка: © Twitter

Ръководителят на руската наемническа групировка “Вагнер” твърди, че силите му са поели пълен контрол над украинския град Бахмут. Украинската страна обаче отрича това да е вярно и посочва, че войските ѝ продължават да се сражават.

Градът в Източна Украйна е в центъра на най-продължителната и кървава битка в хода на войната.

Пригожин направи твърденията във видеоклип, в който е видян да носи бойна униформа, застанал пред редица бойци, държащи руски знамена и знамена на “Вагнер”.

"Днес, в 12 ч. на обяд, Бахмут беше напълно превзет. Завзехме напълно целия град, от къща до къща", каза той.

Лидерът добавя, че силите му дори ще се изтеглят от града на 25 май за почивка и прегрупиране. Докато той говореше по време на видеото обаче на заден план могат да се чуят далечни експлозии.

Украинските военни отричат битката за Бахмут да е приключила.

"Това не е вярно. Нашите части продължават да се сражават в Бахмут", заяви военният говорител Серхий Череватий пред “Ройтерс”.

През изминалата седмица боевете в източния град са особено ожесточени, като по-рано Украйна заяви, че дори е отблъснала част от руските сили в определени точки от фронта там.

Британското отбранително разузнаване заяви в събота, че е "много вероятно" Русия да е изпратила до няколко батальона за подсилване на войниците си в Бахмут, след украинските тактически успехи около града.

"Ръководството на Русия вероятно продължава да разглежда превземането на Бахмут като ключова непосредствена военна цел, която би им позволила да претендират за известна степен на успех в конфликта", посочват от Министерството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024