Пригожин отива в Беларус без опасност от повдигане на обвинения в Русия и с отложени санкции от САЩ Снимка: © Getty

Ръководителят на бунтовническите наемнически сили "Вагнер" ще напусне Русия и няма да му бъдат повдигнати обвинения, след като отмени настъплението на войските си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че руските власти ще прекратят наказателното дело срещу Пригожин и че той ще замине за Беларус. Песков благодари на Лукашенко за ролята му в посредничеството при сключването на сделката с "висшата цел да се избегне кръвопролитие".

Песков добави, че знае да има промяна в отношението на президента Путин към военния министър Сергей Шойгу, критикуван от Пригожин за неуспехите на Русия в бойните действия на украинска територия.

В свое аудиообръщение Пригожин каза, че някой е искал да разформирова "Вагнер", но не уточни кого има предвид. Той съобщи, че за едно денонощие е стигнал на 200 км от Москва, без нито един от неговите бойци да пролее и една капка кръв.

До ранните часове на неделя "Вагнер" изтегли бойците и оборудването си от Ростов на Дон, но преди да си тръгнат, десетки жители се радваха и скандираха "Вагнер! Вагнер!" пред превзетия от тях военен щаб.

Властите в южната Липецка област обявиха вдигането на ограниченията, след като по-рано докладваха за бойци на Вагнер на тяхна територия, където местната столица се намира само на 420 км южно от Москва.

Отсега нататък обаче наемниците от Вагнер вече ще трябва имат договор с руското министерство на отбраната.

С това за момента приключи най-сериозната криза в сигурността на Русия от десетилетия.

Напрежението между ръководителя на "Вагнер" и Кремъл стигна до пика си през изминалото денонощие, когато хората на Пригожин превзеха ключов щаб на армията в Ростов, а след това се насочиха на север, за да заплашат Москва.

Малко преди ръководителят на паравоенната групировка да обяви отстъплението си, украинският президент Володимир Зеленски каза, че походът е разкрил слабостта на Кремъл и е "показал на всички руски бандити, наемници, олигарси", че е лесно да се превземат руски градове "и по всяка вероятност арсенали".

Като премина на руски език в редовното си видеообръщение Зеленски заяви, че "човекът в Кремъл" е "много уплашен". По думите му слабостта на Русия е очевидна:

"Днес светът видя, че господарите на Русия не контролират нищо. Абсолютно нищо. Тотален хаос. Пълна липса на каквато и да било предвидимост. И това се случва на руска територия, която е пълна с оръжия. В Кремъл са способни да осъществят какъвто и да било терор и глупост, но не могат да обезпечат и 1% от необходимия контрол. Те са реалният проблем".

В обръщението си Зеленски отново отправи призиви към Запада да снабди Украйна с изтребители Ф-16 и тактически балистични ракети.

Междувременно украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че Киев е съсредоточен върху контраофанзивата. Според заместник-министърът на отбраната Хана Маляр украинските войски са започнали настъпление по няколко направления и са отбелязали напредък. Руските сили около разрушения Бахмут са били отблъснати.

Продължават боевете в Южна Украйна.

В същото време стана ясно, че САЩ планират да отложат новите санкции срещу частната военна групировка "Вагнер" след бунта на Пригожин срещу руското армейско командване и т.нар."поход" към Москва. Очакваше се във вторник Държавният департамент да наложи нови санкции на "Вагнер", свързани със златодобивния бизнес на една от компаниите на групировката в Централноафриканската република, но според Wallstreet Journal властите във Вашингтон се притесняват да не изглежда, че вземат страната на Владимир Путин.

"Вашингтон не иска да изглежда така, сякаш взема страна по този или онзи въпрос", казва източникът на WSJ.

Пригожин е под санкциите на Вашингтон от 2016 г., а ЧВК "Вагнер" - от 2017 г. През декември 2022 г. САЩ затегна експортния контрол върху компанията на Пригожин, за да ограничи достъпа на групата до оборудване, произведено с помощта на американска техника, а в началото на 2023 г. Министерството на финансите на Щатите определи структурата като транснационална престъпна организация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024