Пригожин заплаши с военен преврат в Русия, Путин активира ФСБ срещу шефа на "Вагнер" Снимка: © Screenshot

Ръководителят на частната групировка "Вагнер" Евгений Пригожин обвини руското Министерство на отбраната, че е атакувало тилови лагери на наемническата му войска и заплаши с ответни действия.

От министерството на Сергей Шойгу отричат да са атакували позициите на "Вагнер" и определят твърденията на Пригожин като "информационна провокация".

Малко по-късно Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) обяви, че е открила наказателно разследване за призив към въоръжен метеж заради изказванията на Евгений Пригожин, който обяви, че ще използва 25-хилядната си войска, за да "приключи с безобразието, което се случва в Русия".

"Бяхме готови да направим отстъпки пред МО, да сдадем оръжието си, да намерим решение как ще защитаваме страната занапред, но тези глупаци не се успокоиха. Днес, виждайки, че не сме сломени, те нанесоха ракетни удари по нашите тилови лагери. Загинаха огромен брой бойци. Ние ще решим как да отговорим на това злодеяние. Следващата стъпка ще е наша", казва Пригожин в гласово съобщение, разпространено от пресслужбата му.

На видеокадрите, които той е разпространил, не се вижда какви са човешките жертви, които "Вагнер" е претърпял от предполагаемите удари, но Пригожин открито заплашва с "наказание" за "онези, които унищожиха множество десетки хиляди наши руски войници".

"Злото, което нанася военното ръководство на държавата, трябва да бъде спряно. Призовавам никой да не оказва съпротива. Всички, които оказват съпротива, ще приемаме като заплаха и ще унищожаваме незабавно", предупреждава още той.

Пригожин призовава още "всички да останат по домовете си и да не се поддават на провокации", като казва, че е "желателно да не излизате на улицата по маршрута, който ще следваме".

"След като довършим започнатото, ще се върнем на фронта, за да защитим нашата родина. Президентската власт, правителството, МВР, Националната гвардия и другите структури ще работят занапред в обичайния ред. Ще се справим с онези, които унищожават руски войници, и ще се върнем на фронта. Справедливостта в армията ще бъде възстановена, а след това - и справедливостта в цяла Русия", казва Евгений Пригожин.

Той нарича военния министър Сергей Шойгу "твар" и "страхливец", като заявява, че е изпратил руски военни вертолети, за да обстрелва позициите на "Вагнер".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заявява, че Владимир Путин е бил информиран за ситуацията с Пригожин и "се вземат всички нужни мерки".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Да гласуваш от телефона? В Е-стония това ще е възможно още тази година

Законовите промени в страната ще влязат в сила през октовмри

11:02 - 09.05.2024
Важно днес

Фондацията в памет на Даная внесе 12 000 подписа за реформи в здравеопазването

На 9 май се навършва една година от смъртта на 15-годишната Даная.

10:26 - 09.05.2024
Важно днес

Радев още не е решил дали ще наложи вето на промените в Закона за хазарта

Забраната за реклама на хазарт в медиите не е влязла в сила

09:55 - 09.05.2024
Живот

В Деня на Европа започва третото издание на Фестивала на светлините LUNAR

3D мапинг и светлинни инсталации ще преобразят центъра на София

08:39 - 09.05.2024
Важно днес

Нови мерки срещу разпространението на коклюш, бебетата вече могат да се ваксинират по-рано

Започват да работят и кабинети за препоръчителна ваксинация на бременни

07:52 - 09.05.2024
Важно днес

Джо Байдън: Ще спрем доставките на някои оръжия, ако Израел нападне Рафах

Президентът на САЩ отправи първо публично предупреждение

07:22 - 09.05.2024
Важно днес

Бъдещето на Северна Македония в ЕС е поставено на карта с победата на ВМРО-ДМПНЕ на изборите "2 в 1"

На втори тур страната избра първата жена министър-председател

22:44 - 08.05.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024