Примерът на САЩ: Защо "Поколението Y" е най-засегнато от кризата Снимка: © Getty Images

Докато американци на всякакви възрасти претърпяват финансовите щети от Covid-19 пандемията, хората от „Поколението Y“ са изложени на особен риск. Между 24 и 40-годишна възраст и вече преживяли световната криза от 2008, тези граждани се ползват с много по-малко финансови средства от предходните поколения, когато те са били на същите години.

Интервалът, който определя терминът „Поколение Y“, според най-общото му възприемане, се простира от родените през 1980 до родените през 1996 г.

„Когато завърших гимназията през 2008, имаше рецесия. Ето ме сега тук, вече имам семейство, но фактически се намирам в още една рецесия“, казва Рейчъл Френд пред CNN.

Тя започва 2020 с оптимизъм за бъдещето. С партньора ѝ Адам Тътхил се радват на раждането на второто им дете в края на януари. Изкарват добри пари и се надяват следващата година да си купят ново жилище.

После обаче пандемията се разпространи и сложи точка на всички техни планове. 30-годишната Френд е пусната в принудителен отпуск от своето работно място – пекарна в ресторант. Това се случва в средата на март и като милиони други свои сънародници тя не е получила всички обезщетения и помощи. Тътхил е на 38 и е независим търговец, занимаващ се с рибарство. Очаквал е сезон с много приходи, но коронавирусът проваля и неговите планове.

И сега, вместо да осигуряват най-добрите грижи за двете си деца с финансовите постъпления от работата си, двамата съпрузи от Форт Пиърс, Флорида, живеят чрез върнати данъци, стимулиращи пакети на правителството и, отчасти, социални плащания за безработни.

„Поколението Y“ като цяло бе много по-уязвимо, влизайки в тази криза“, казва Ана Ернандес Кент – политически анализатор във Федералния резерв в Сейнт Луис. „Особено това важи за тези, загубили работата си, загубили своя доход и тези, които не разполагат с финансова сигурност, на която да се облегнат. Те наистина могат да страдат от това и да изпитат огромни трудности да се възстановят“.

Малко или много, примерът не важи само за САЩ, но и почти за целия свят.

По-рано през годината CNN публикува изследване, в което направи извод, че „Поколението Y“, или така наречените „Millenials“ са на път да станат първата генерация, която не надминава своите родители по отношение на доходите и работния статус. Мнозина заявяват, че изпитват трудности да открият добре платена работа, да си плащат студентските заеми и да си купят жилища. Няколко души чувстват, че високият стандарт на живот не им позволява да създадат семейство.

Голямата сянка на финансовата криза от 2008

Родените през 80-те и първата половина на 90-те години на миналия век претърпяват финансовата криза от 2008 г. Това ги прави единствената генерация, която е паднала под очакваните резултати за доходи и богатство през 2010, а шест години по-късно ситуацията се влошава още повече, гласят данните на Федералния резерв на Сейнт Луис.

Средностатистическо семейство на хора, родени през 80-те, през 2016 има нетно богатство от средно само 23,200 долара – 34% по-малко от очакваното. А средният им доход е 51,200 долара, което е с 3% под предварителните прогнози.

Гражданите без диплома от колеж се справят далеч по-лошо. Техните приходи са средно 9% под очакваните, а богатството им – 44% по-ниско. В изследването се уточнява, че испаноговорящите и чернокожите представители на „Поколението Y“ в САЩ по принцип имат по-ниски доходи от останалите свои връстници.

През 2019 е направено още едно проучване на Федералния резерв и е установено, че средното богатство на „Поколение Y“ не е достигало нивото на предходната генерация – „Поколение X“, когато неговите представители са били на същата възраст. Това съобщава водещият икономист Уилям Емънс, който все пак уточнява, че нивата на приходи и на пенсионни осигуровки за родените слез 80-те години, са се покачили.

Един от големите проблеми са студентските заеми, а изследванията сочат още, че „Поколение Y“ е по-бедно в сравнение с предходните генерации на същата възраст, защото много по-малко хора сред тях притежават жилище, а това е ключов фактор за изграждане на богатство.

Само 43% от семействата, причисляващи се към това поколение, са притежавали жилища през 2016. За справка – 49% от „Поколение X“ на същата възраст е имало собствен дом, сочат данните на Федералния резерв, публикувани през декември миналата година.

Пандемията от коронавируса, която доведе до загуба на повече от 20 милиона работни места за американците през април, заплаши родените през 80-те и първата половина на 90-те още повече. „Младите семейства ще бъдат поставени под много голямо напрежение по време на този период“, смята Райд Крамер – директор на мозъчния тръст New America, който предприе „Инициатива на Поколение Y“.

Ударът на Covid-19

Браяна Гарсия се е надявала да си намери по-добре платена работа през пролетта, но позициите, за които кандидатствала, изчезнали след появата на коронавируса в САЩ. Тя все още се води на работа като административен асистент в клиника в родния си град Сан Антонио, Тексас, и все още изглежда така, че не е „ударена“ финансово от кризата. 26-годишната Гарсия обаче се притеснява, че ще се изправи пред по-голяма конкуренция за ново работно място, когато бизнесът отвори.

„Наистина не знам какво ще ми се случи“, казва тя, предвид факта, че е първото дете от семейството, което е завършило колеж, но не може да си позволи да напусне дома на родителите си.

Гражданите, които имат добра работа, искат да я запазят. Бавното възстановяване от пандемията обаче най-вероятно ще наложи нова вълна на уволнения след тези в секторите на ресторантьорството, хотелиерството и развлекателния бизнес.

Въпреки че сега работи от дома си, Скот Ларсен прекарва допълнителни часове върху проекти. Той работи като маркетингов мениджър в компания за здравни и козметични продукти. Опитва да се превърне в незаменим за своя работодател, който традиционно не позволява на служителите си да действат от разстояние.

Чувства обаче, че икономическата турбуленция, предизвикана от пандемията, допълнително бави процеса му по преследване на повишение, което да му позволи да си осигури спокойно бъдеще и да си купи жилище. Той живее с родителите с в Юта и странното е, че въпреки че са пенсионери, продължават да се чувстват сигурни финансово.

„Не се намирах точно в идеална позиция и сега просто ще тъпча на едно място“, казва 29-годишният Ларсен. „Не сега е времето да искам повишение“.

Добрите новини

Въпреки всичко „Поколението Y“ разполага с няколко фактора, работещи в тяхна полза. Те са по-добре образовани от предходните генерации и все още разполагат с време да изградят богатство – така както „Поколение X“ стори след Голямата рецесия, пише CNN. Нетното богатство на родените през 70-те години на 20 век остава по-ниско от очакваното, но в годините след финансовата криза през 2008 се е покачило стремглаво нагоре.

„Бяха късметлии, че бяха достатъчно млади и можеха да удвоят своите усилия в опитите да се възстановят финансово“, казва Уилям Емънс.

За Сара Клинтън пандемията означава нови възможности. Тя е социален работник и споделя, че всеки ден е трябвало да пътува по 4 часа, за да стигне до работното си място. Сега обаче работи от дома си в Уолтъм, Масачузетс и има допълнително свободно време. Освен това много хора в САЩ се борят с депресия и стрес вследствие на разпространението на коронавируса и Клинтън се е записала на курс за психотерапевти, за да помогне на още свои сънародници.

Преминаването към работа от дома носи огромни промени в живота на Сара Клинтън. Тя и съпругът ѝ са мечтаели да си купят къща, но не са успели да си позволят нито една от разглежданите, намиращи се около работните им места. Сега, докато работят от вкъщи, осъзнават, че не им е нужен дом в такава близост – може да потърсят жилище в квартали с по-нисък стандарт на живот, които се намират на по-далечно разстояние.

„Може би да живееш в средата на нищото е добре“, казва 35-годишната Сара Клинтън. „Чувствам, че можем да мечтаем малко повече. Имаме повече възможности“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024