Газът в България ще поевтинее с 45% от ноември 2022 г. - под цената на "Газпром" Снимка: © Getty Images

"Булгаргаз" прогнозира цена на природния газ около 130 лв. на мегаватчас за месец ноември - или с 45% по-ниско, отколкото е тарифата за текущия месец.

Това обяви изпълнителният директор на компанията Деница Златева на среща в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обръща внимание, че стойността е значително по-ниска от тази, която България можеше да се задължи да плати по договора с "Газпром", ако руският монополист не беше прекъснал всички доставки след края на април.

По неговите изчисления, миксът между газа на Русия и Азербайджан щеше да струва над 190 лв./мегаватчас. При вариант с LNG-танкерите, които предходният кабинет беше договорил, газът за България отново щеше да е по-евтин от руския, но по-скъп от текущата доставка - 179 лв./мегаватчас, смята Иванов.

Спадът в цената идва на фона на успокояването на европейските енергийни борси след драстичното поскъпване през август 2022 г. Преди дни Dutch TTF за първи път падна под 100 евро на мегаватчас от месеци. Според Деница Златева - вторият фактор за постигането на по-ниска цена са отстъпки, получени в търговете на "Булгаргаз" от доставчици на втечнен природен газ.

От "Булгаргаз" прогнозират, че потреблението от индустриални клиенти ще може да се повиши, след като цената на природния газ вече е значително под изискваната от тях горна граница от 250 лв.

Според техните данни - спадът на консумацията заради високата цена за септември е бил между 20 и 30%, но междувременно хранилището в "Чирен" е запълнило свободните си количества.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Пет отличия спечели А1 на PR Приз 2024

Екипът на „Корпоративни комуникации на А1 участва с шест кампании

15:11 - 23.05.2024
Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024