Присъдата на Гилейн Максуел е под въпрос заради странната изповед на член от съдебното жури Снимка: © Getty Images

Само преди седмица 60-годишната Гилейн Максуел беше призната за виновна по пет обвинения, включително за сексуален трафик на непълнолетни - като част от мрежата на нейния покоен партньор Джефри Епстийн.

Максуел би трябвало да прекара остатъка от живота си зад решетките заради тежките престъпления, за които носи отговорност - максималното общо наказание може да достигне до 70 години лишаване от свобода.

Делото срещу нея обаче може да претърпи обрат заради изненадващото признание на един от членовете на съдебното жури, че самият той е бил жертва на сексуално насилие.

Мъжът, идентифициран като Скоти Дейвид, даде интервю за британския Independent, в което споделя колко горд се чувства от приноса си за осъдителната присъда срещу Гилейн Максуел.

"Това наказание е възмездие за всички жертви, за онези, които свидетелстваха, които разказаха историите си и които не го направиха. Радвам се, че Максуел ще понесе отговорността си. Тази присъда показва, че може да бъдеш признат за виновен независимо от обществения си статут", казва 35-годишният мъж от Манхатън.

"Не си направила нищо нередно": Писмата на Джефри Епстийн до Гилейн Максуел

Скоти Дейвид разказва още, че част от съдебните заседатели са стигнали трудно до решението за вината на Гилейн Максуел заради това, че две от свидетелките по процеса не са успяли да си спомнят точни детайли от моментите на предполагаемите престъпления.

За да аргументира своето доверие в показанията им, той разказва, че лично е преживял сексуално насилие и че е нормално човек да не може да възпроизведе всички дребни подробности от ситуацията. Това не означава, че насилието не се е случило.

"Аз знам какво стана, когато бях сексуално насилен. Спомням си цвета на килима, стените. Част от случилото се може да се върне като на видео. Но не мога да си спомня всички детайли, има някои неща, които се сливат", казва още той.

Мъжът твърди, че личният му опит е помогнал на членовете на журито да разберат страховете на жертвите и тяхната достоверност като свидетели. Скоти Дейвид разказва същите факти в още две интервюта пред Reuters и Daily Mail.

Публичните му обяснения обаче дадоха основание на адвокатите на Гилейн Максуел да претендират за отмяна на присъдата и повторение на съдебния процес заради неправомерно влияние върху 12-членния съдебен състав.

Filthy Rich: Неприличната история на Джефри Епстийн

Документацията, по която се подбират кандидатите за журито, е съдържала изрични въпроси за това дали те, техни близки или приятели са преживявали сексуален тормоз или насилие. Въпросите би трябвало да послужат за разграничаване на хората, които може да не издадат безпристрастна присъда заради предупреждения или конфликт на интереси.

Преди делото срещу Максуел са интервюирани общо 500 потенциални членове на журито, които по-късно са сведени до по-малък брой, а съдията е разговарял лично с всеки един от тях.

Докато разказът на Скоти Дейвид циркулираше по британските медии, в New York Times се появи още едно анонимно свидетелство на човек от журито, който казва, че е сексуално насилван като дете.

Обсъжданията по присъдата на Гилейн Максуел продължиха шест дни, като крайното решение беше обявено на 30 декември 2021 г.

Прокурорите по делото изпреварващо поискаха от съдията да извърши проверка на процеса, по който заседателите са стигнали до извода, че Максуел е виновна.

Нейните адвокати обаче настояват да не се провеждат повече изслушвания, а директно да се образува нов процес и цялата процедура по доказването на вината й да започне отначало.

Очаква се казусът да бъде обсъден на поредица от заседания между 19 януари и 9 февруари. Дотогава Гилейн Максуел остава в затвора в Бруклин, който обитава от лятото на 2020 г.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024