Снимка: © Getty Images

Само преди седмица 60-годишната Гилейн Максуел беше призната за виновна по пет обвинения, включително за сексуален трафик на непълнолетни - като част от мрежата на нейния покоен партньор Джефри Епстийн.

Максуел би трябвало да прекара остатъка от живота си зад решетките заради тежките престъпления, за които носи отговорност - максималното общо наказание може да достигне до 70 години лишаване от свобода.

Делото срещу нея обаче може да претърпи обрат заради изненадващото признание на един от членовете на съдебното жури, че самият той е бил жертва на сексуално насилие.

Мъжът, идентифициран като Скоти Дейвид, даде интервю за британския Independent, в което споделя колко горд се чувства от приноса си за осъдителната присъда срещу Гилейн Максуел.

"Това наказание е възмездие за всички жертви, за онези, които свидетелстваха, които разказаха историите си и които не го направиха. Радвам се, че Максуел ще понесе отговорността си. Тази присъда показва, че може да бъдеш признат за виновен независимо от обществения си статут", казва 35-годишният мъж от Манхатън.

"Не си направила нищо нередно": Писмата на Джефри Епстийн до Гилейн Максуел

Скоти Дейвид разказва още, че част от съдебните заседатели са стигнали трудно до решението за вината на Гилейн Максуел заради това, че две от свидетелките по процеса не са успяли да си спомнят точни детайли от моментите на предполагаемите престъпления.

За да аргументира своето доверие в показанията им, той разказва, че лично е преживял сексуално насилие и че е нормално човек да не може да възпроизведе всички дребни подробности от ситуацията. Това не означава, че насилието не се е случило.

"Аз знам какво стана, когато бях сексуално насилен. Спомням си цвета на килима, стените. Част от случилото се може да се върне като на видео. Но не мога да си спомня всички детайли, има някои неща, които се сливат", казва още той.

Мъжът твърди, че личният му опит е помогнал на членовете на журито да разберат страховете на жертвите и тяхната достоверност като свидетели. Скоти Дейвид разказва същите факти в още две интервюта пред Reuters и Daily Mail.

Публичните му обяснения обаче дадоха основание на адвокатите на Гилейн Максуел да претендират за отмяна на присъдата и повторение на съдебния процес заради неправомерно влияние върху 12-членния съдебен състав.

Filthy Rich: Неприличната история на Джефри Епстийн

Документацията, по която се подбират кандидатите за журито, е съдържала изрични въпроси за това дали те, техни близки или приятели са преживявали сексуален тормоз или насилие. Въпросите би трябвало да послужат за разграничаване на хората, които може да не издадат безпристрастна присъда заради предупреждения или конфликт на интереси.

Преди делото срещу Максуел са интервюирани общо 500 потенциални членове на журито, които по-късно са сведени до по-малък брой, а съдията е разговарял лично с всеки един от тях.

Докато разказът на Скоти Дейвид циркулираше по британските медии, в New York Times се появи още едно анонимно свидетелство на човек от журито, който казва, че е сексуално насилван като дете.

Обсъжданията по присъдата на Гилейн Максуел продължиха шест дни, като крайното решение беше обявено на 30 декември 2021 г.

Прокурорите по делото изпреварващо поискаха от съдията да извърши проверка на процеса, по който заседателите са стигнали до извода, че Максуел е виновна.

Нейните адвокати обаче настояват да не се провеждат повече изслушвания, а директно да се образува нов процес и цялата процедура по доказването на вината й да започне отначало.

Очаква се казусът да бъде обсъден на поредица от заседания между 19 януари и 9 февруари. Дотогава Гилейн Максуел остава в затвора в Бруклин, който обитава от лятото на 2020 г.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени