Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел Снимка: © Getty Images

Потребители на социалните мрежи призовават за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел и това накара Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да реагира в отговор.

Израел е част от конкурса от пет десетилетия. Причината да има недоволство сега са военните действия в ивицата Газа, които Тел Авив предприе срещу обявената за терористична огранизация "Хамас" заради нападението ѝ над Израел на 7 октомври. Тогава бяха убити поне 1200 цивилни израелци, а други 240 групировката взе за заложници.

Напрежението в Близкия изток след най-кървавата атака на "Хамас" и обявената в резултат война от Израел срещу екстремистката организация, доведе не само до дипломатически скандали, но и до усилване на речта на омразата в онлайн и публичното пространство.

В консурса участва и Азербайджан и това също води до недоволство в социалните мрежи.

„Аз 100% ще бойкотирам Евровизия, защото решиха да включат Израел и Азербайджан въпреки жестокостите и престъпленията им срещу човечеството“, гласи един от коментарите на потребител в социалните мрежи.

Този глас не е единствен, а мащабът на атаката срещу музикалното състезание накара Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ), която стои зад "Евровизия", да публикува специално изявление.

"Конкурсът „Евровизия“ е състезание за обществените радио и телевизионни оператори от цяла Европа и Близкия изток - не за правителства - и израелският обществен оператор участва в конкурса от 50 години. EBU е организация, ръководена от членове. Тези органи направиха оценка на списъка с участниците и решиха, че израелската обществена телевизия отговаря на всички правила на конкурса. Заедно с 36 други радио и телевизионни оператори Израел ще може да участва в конкурса през следващата година", се казва в изявлението на европейската организация, цитирано от Euronews.

EBU е съюз на обществени медийни организации, чиито страни са в Европейското пространство за радио и телевизия или са членове на Съвета на Европа. Към 2022 г. в него членуват 112 организации от 54 държави и 30 асоциирани членове от още 19 държави.

Организацията, която притежава и управлява телекомуникационните мрежи "Евровизия" и "Еврорадио", е създадена през 1950 г., а административното ѝ седалище се намира в Женева.

"В момента има приобщаващо отношение към израелските участници в големи състезания. Конкурсът за песен на "Евровизия" остава неполитическо събитие, което обединява публиката по целия свят чрез музиката", категорично се подчертава в текста на организацията.

Една от критиките, отправени към EBU, е че през 2022 г. Русия беше изключена от конкурса през 2022 г. заради нахлуването ѝ в Украйна. При настоящата война между Израел и „Хамас“ такава реакция няма.

"Както вече беше казано, конкурсът за песен на "Евровизия" е конкурс за телевизионни оператори. След многократни нарушения на задълженията за членство и нарушаване на ценностите на обществените медии, Русия беше отстранена", обясняват организаторите.

Израел е печелил конкурса няколко пъти - през 1978 г., 1979 г., 1998 г. и за последно през 2018 г., когато Нета спечели с песента си "Toy" в Лисабон.

България няма да се състезава в "Евровизия" през 2024 г. Това стана ясно, след като организаторите обявиха окончателния списък с участници.

Домакин на събитието през месец май следващата година ще бъде шведският град Малмьо.


Евровизия 37 държави ще се състезават на "Евровизия" 2024, но без България

Кадри от войната в Газа Нетаняху обяви "началото на края за Хамас", след като десетки нейни членове са се предали


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024