Пробивът на партизаните в Белгород вся смут в Русия

Войната в Украйна придоби изненадващ обрат, след като доброволчески отряди от руснаци - противници на Путин - организираха пробив срещу руската армия в Белгородска област.

"Руското информационно пространство реагира с подобна степен на паника, фракционност и несъгласуваност, каквато обикновено проявява, когато преживява сериозни информационни шокове", пише в своя анализ Институтът за изследване на войната.

На 22 май поделение от руски партизани с два танка, бронирана пехотна машина и още 9 други бронирани автомобили успяват да пресекат границата от Украйна към Русия, като превземат селото Козинка в района Грайворон на Белгородска област.

Няколко руски източници твърдят, че групата е успяла да завземе и селата Глотово и Гора Подол, които се намират на 3 и 5 км разстояние от границата с Украйна. Руската армия си е върнала контрол върху населените места, но през нощта на 23 май отново има данни за бойни действия.

По непотвърдена информация - руските партизани са успели да атакуват сградите на МВР и Федералната служба за сигурност в Белгород през нощта. Руската администрация твърди, че няма пострадали хора по време на обстрела с дронове.

Бойците са част от две подразделения - "Руски доброволчески корпус" и "Легион за свободата на Русия".

ISW анализира реакциите на руските военни пропагандисти, като обръща внимание, че част от тях се фиксират върху факта, че групировката е съставена от руски граждани.

Няколко военни блогъри спекулират, че атаката била умишлена информационна операция, целяща да отклони вниманието от превземането на Бахмут и да всее паника в Русия преди бъдещата украинска контраофанзива.

Ръководителят на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин използва случая, за да обвини руското правителство за неспособността си да предотврати атаката, като критикува Министерството на отбраната, че не пази границите и не защитава Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024