Президентът Радев отиде в Перник, Гешев взе делото под специален надзор Снимка: © Screenshot

Тази новина е обновена в 20:00 ч. на 13 ноември.


Президентът Румен Радев посети Перник, за да подкрепи "усилията на кмета на града, на общинския съвет, на полицията, на БЧК и хилядите граждани", които търсят изчезналия Александър вече трета нощ. По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследването, което се ръководи от прокуратурата в Перник, се взима под специален надзор от Апелативната прокуратурата в София и Върховната касационна прокуратура.

Александър е дете с аутизъм. Към момента няма водеща версия за случилото се. Президентът Радев определи общите действия на граждани и институции като "огромен акт на съпричастност от цялото ни общество".

Той спомена, че заедно със служебния вътрешен министър Иван Демерджиев е обсъждано ускоряване на програмата за видеонаблюдение в повече населени места, както и да се помисли за това деца със специални потребности да носят в дрехите си или на ръката си устройства с GPS.

В мащабната операция по издирването на момчето участват полиция и жандармерия, отряди на Планинската спасителна служба, представители на столичното аварийно-спасително звено, както и доброволци.

Районът е претърсван с термокамери и облитан от хеликоптер и дронове.

Акцията е започнала веднага, след като на 11 ноември, петък, към 17:05 часа, бащата на детето подал сигнал за изчезването му на телефон 112. Двамата са били на разходка в планинския район „Голо Бърдо“, когато Александър изчезнал от погледа на родителя си.

Заради изчезването на момчето от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР са активирали системата AMBER Alert, чрез която са уведомени всички потребители на Фейсбук и Инстаграм в радиус от 200 километра от мястото на изчезването му.

На няколко пъти през вчерашния ден се появяваха сигнали, че момчето е забелязано в различни райони около града, но всички те се оказваха фалшиви. Междувременно окръжната прокуратура в Перник образува досъдебно производство за отвличане.

„Да, случвало се е да се губи, но на кратки разстояния и сме го намирали без полиция”, каза лелята на момчето пред NOVA.

„Понякога прави детски забежки, направил го е неволно, няма причина. В стремеж да си поиграе го е направил. Няма причина да изчезне от вкъщи”, добави тя.

Изчезналият Александър е висок около 1,50 м. Облечен е със сива връхна дреха, тъмносини дънки и носи розова играчка. Детето е с тежка форма на аутизъм.

Телефонът за връзка с дежурната част на пернишката полиция е 076/676370.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024