Още зловещи военни престъпления в Украйна. Армията напредва в контраофанзивата Снимка: © Getty

Украинските сили са освободили ключово село в южната област Херсон, което ще доведе до забързване на поредното отстъпление на руската армия.

Украинското знаме вече е издигнато над село Давидов брод. Съобщава се и за още няколко други близки села, които са били освободени от окупаторите. Украинските сили превзеха град Дудчани на западния бряг на река Днепър при голямото им настъпление към Херсонския регион.

На изток украинските сили напредват, след като през уикенда превзеха Лиман, главният руски бастион в северната част на Донецка област.

В същото време в окупираните територии украинската армия откри стая за мъчения и погребани живи хора, на които са били сложени противогази. С тях е имало и кутия със златни зъбни коронки.

Проруският лидер в Донецк заяви, че силите формират нова отбранителна линия около град Кременная.

Това се случва докато се очаква президентът Владимир Путин да подпише укази за анексиране на четири украински региона на фона на бушуващи в тях боеве.

Вчера Горната камара на парламента в Русия единодушно и без дебати одобри анексирането на контролираните от руската армия територии в Украйна. Ден по-рано законите получиха единодушната подкрепа и на Държавната дума. Анексирането няма легитимност според международното право и президентът на Украйна Володимир Зеленски ги обяви за невалидни.

В същото време в телефонен разговор американският президент Джо Байдън съобщи на украинския си колега Володимир Зеленски, че САЩ отпускат на Киев нова военна помощ в размер на 625 милиона долара, включително системи за залпов огън "Хаймарс".

Оповестената във вторник помощ включва първите допълнителни доставки в Украйна на "Хаймарс" от края на юли насам. Вашингтон ще изпрати четири такива системи, с което общият им брой ще стигне 20. Системите "Хаймарс" се превърнаха в ключов инструмент на Киев за удари по мостове, които Русия използва при снабдяването на войските си.

През последните седмици САЩ предоставиха финансиране и по програматa "Инициатива за подпомагане на сигурността в Украйна", която предоставя възможност закупуването на още 18 системи "Хаймарс".

"Президентът Байдън потвърди продължаващата готовност на САЩ да наложат сурови санкции на всяко физическо или юридическо лице, както и на всяка държава, която предоставя подкрепа за т. нар. анексиране", се казва в изявление на Белия дом.

Във вечерното си видеообръщение Зеленски отново заяви, че украинските сили няма да спрат, докато не освободят страната от окупаторите:

"Украинската армия извършва доста бързо и мощно настъпление в южната част на страната ни в рамките на текущата отбранителна операция. Само тази седмица, след руския псевдореферендум, десетки населени места вече са освободени - в Херсонска, Харковска, Луганска и Донецка област. Нашите воини не спират. И е само въпрос на време да прогоним окупатора от цялата ни земя."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024