Продължава размяната на заложници между Израел и "Хамас" Снимка: © Getty Images

Още 14 заложници се очаква да бъдат освободени днес от обявената за терористична групировка от САЩ и ЕС "Хамас", предаде Associated Press.

Израелски официални лица потвърдиха, че 8 от тези заложници са деца. Те ще бъдат върнати на израелска територия в замяна на 42-ма палестински затворници.

В петък, след влизането в сила на временното примирие, бяха освободени други 39 палестински затворници в замяна на 12 израелски заложници.

Съгласно сключеното споразумение в анклава вече постъпва и хуманитарна помощ. ООН изпрати в ивицата Газа най-големият конвой от началото на войната между Израел и "Хамас".

137 камиона с гориво, храни и медицински материали са пристигнали в приемния център на Агенцията на ООН за палестинските бежанци, а други 200 камиона са били изпратени към граничния пункт "Рафах".

През вчерашния ден „Хамас“ освободи и чужденци - десет тайландци и един мъж от Филипините.

Твърди се, че сред освободените има четирима мъже, за които преди това не е било съобщено, че са отвлечени. Това означава, че 20 тайландци все още са заложници на Хамас.

Те са най-голямата група от неизраелски граждани, отвлечени при нападението на Хамас от 7 октомври, пише немското издание Spiegel.

Все още не е ясно нито колко дни ще продължи прекратяването на огъня, нито до каква степен ще бъдат спазени неговите параметри.

Известно е, че част от споразумението включва размяна на до 100 заложници от Израел срещу до 300 палестински затворници в израелски затвори. Освен пропорцията 1 към 3 в полза на палестиниците, има и още една голяма разлика в тази "размянна на заложници". Задържаните от Хамас са деца и възрастни хора, а тези на Израел - хора, участвали в терористични атаки.

„Хамас“ предава заложниците на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), който от своя страна ги превежда през границата с линейки на граничния пункт Рафах.

След като пристигнат в Египет, заложниците подлежат на медицински прегледи, включително и задължително на офталмологични такива. Това се налага заради вероятните им дълги периоди в тъмнината на тунелите в палестинския анклав, съобщава Le monde.

В Израел все още няма консенсус по въпроса за постигнатото с "Хамас" споразумение. Някои израелци вярват, че лидерът на екстремистската групировка Яхия Синуар използва примирието, за да спечели време и реорганизира армията си.

Други са разкъсвани между надеждата, и страданието, че имената на техните близки не фигурират в първоначалния писък на освободените заложници.

"Искам да успокоя семействата на всички заложници: няма да спрем, ще възобновим усилията си и военните действия в Газа, за да върнем заложниците и да възстановим възпирането", опита да успокои разтревожилите се министърът без портфейл и член на военния кабинет Бени Ганц.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024