"Продължаваме промяната" и "Възраждане" отказаха среща с Николай Габровски Снимка: © Screenshot

"Продължаваме промяната" (ПП) и "Възраждане" в крайна сметка няма да се срещат с кандидата за премиер на ГЕРБ Николай Габровски. Представители от двете партии бяха поканени да разговарят с Габровски днес по темата за евентуалното съставяне на правителство с първия мандат.

От ПП изпратиха писмо, в което изказват благодарности за поканата, но потвърждават позицията си, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ.

"Готови сме да проведем разговори с Вас в следващ етап и да дискутираме 16-те приоритетни за нас политики в качеството Ви на министър-председател", се казва в писмото, подписано от председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров.

Писмо изпратиха и от "Възраждане". От партията аргументират отказа си с "фундаментални и непреодолими различия по няколко основни външнополитически и вътрешнополитически въпроси". Сред тези въпроси са членството на България в еврозоната, предоставянето на оръжие за Украйна и купуването на нови изтребители F-16.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира отказа на двете партии като ги обвини в коалиция, която тя нарече "Предсрочен Парламентарен Вот".

Така от трите предвидени срещи, които Габровски трябваше да проведе днес, ще се състои само една - тази с ДПС. В четвъртък той разговаря и с представителите на "Демократична България", БСП и "Български възход", но само формацията на бившия служебен премиер Стефан Янев изрази готовност да участва в коалиция.

Засега шансовете за съставяне на редовен кабинет с първия мандат на ГЕРБ са близко до нулата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024