Продължават ожесточените сблъсъци в Гърция след жп катастрофата от вторник Снимка: © Getty

Жестоки сблъсъци избухнаха между полиция и протестиращи пред гръцкия парламент в Атина, когато хиляди взеха участие в митинг след най-тежката железопътна катастрофа в Гърция, при която загинаха 57 души.

Някои демонстранти подпалиха кофи за боклук и хвърлиха коктейли Молотов, а полицията отговори със сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, освобождавайки площад Синтагма от протестиращите само за няколко минути.

Полицията съобщи, че 12 000 души са се събрали край големия площад пред парламента, за да поискат отговорност за сблъсъка, който се случи във вторник близо до централния град Лариса.

Влаковете и метрото са парализирани от стачка.

В същото време днес премиерът Мицотакис се извини и поиска прошка от семействата на загиналите в профила си във Facebook.

На 28 февруари пътнически влак се сблъска челно с товарен влак в Централна Гърция.

Влакът, пътуващ от Атина до северния град Солун, беше пълен със студенти, които са се връщали след дълъг празничен уикенд за Сирни Заговезни.

На последвалите протести около 10 000 студенти, железничари и групи, свързани с леви партии, се събраха на площад в Атина в неделя, за да изразят съчувствие към изгубените животи и да поискат по-високи стандарти за безопасност в железопътната мрежа. Железопътните работници, които също изгубиха колеги при инцидента, организираха ротационни протести от сряда, за да осъдят съкращаването на разходите и недостатъчните инвестиции в железопътната инфраструктура.

Протестиращите пуснаха стотици черни балони в небето в памет на мъртвите, като някои държаха табели с надпис „Долу правителствата убийци“.

Правителството на премиера Кириакос Мицотакис каза, че катастрофата е била предизвикана от човешка грешка. И все пак, Мицотакис заяви в неделя, че човешката грешка не трябва да отклонява фокуса от отговорностите за една дълго страдала заради икономии железопътна мрежа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024