Проект "Leave Russia" - стената на срама за всички, които не си тръгват от Русия

10 месеца след началото на войната в Украйна все още прекалено много западни компании продължават да правят бизнес в Русия. Цялата идея зад напускането на страната-агресор е да се избегне косвеното финансиране на руската военна машина.

Miele, Avon, Continental, Merz, L'OССITAN са част от имената на компании, които могат да се прочетат на специалната страница, оформена като стена на срама и озаглавена Leave Russia. Страницата е изработена от IT доброволци и се поддържа от Киевското училище по икономика (KSE).

Проверката на данните e извършена съвместно със специалисти от Министерството на икономиката на Украйна, Министерството на външните работи и Министерството на дигиталната трансформация на Украйна.

В проекта участва и Yale's School of Management, които предоставят на KSE собствената си база данни. Всяка от фирмите, които продължават да оперират на територията на Русия, е описана с подробно досие - брой заети хора, капитал, печалба, като е добавена и официалната позиция на компанията за оставането ѝ или предстоящо напускане на Русия.

Всеки ден бот на Leave Russia обхожда сайтовете на листнатите юридически лица и актуализира информацията.

В базата има над 3000 бранда разделени в няколко категории:

  • Всички
  • Оставащи – компаниите, които продължават дейността си в Русия. Към момента това са 1189 фирми;
  • Изчакващи – тези, които са паузирали инвестициите си - общо 489;
  • Напускащи – онези, които са в процес на пълно прекратяване на дейността си - 1139;
  • Излезли – компаниите, напълно прекратили всякаква дейност в Русия. Общо 143 на брой. Сред тях са McDonald’s, Renault, Shell, Starbucks и т.н.

Един от основните двигатели на Leave Russia e украинският IT предприемач Денис Довгополи. Той е един от най-ефективните двигатели на общественото мнение по отношение на правенето на бизнес с Руската федерация. Довгополи координира чатове със стотици хора, които блокират достъпа на Русия до международни пари и пазари. Работата му не е толкова видима, колкото горящият ракетен крайцер ‘‘Москва“, но е много важна за победата.

Украинското издание AIN разговаря с Денис за това как функционира всичко.

,,От началото на войната украинските бизнеси станаха основните доброволци, които не само подпомагат армията, но и се сражават на икономическия фронт. Те настояваха за санкции срещу Русия и убеждаваха международните бизнеси да напуснат руския пазар. Излизането на значителен брой известни и не толкова известни марки, е заслуга именно на украинците.

Не трябва да се наливат средства в този токсичен пазар“, разказва украинецът.

Денис и активистите, които той координира, общуват с международната общност за рисков капитал. Денис успява да убеди няколко международни компании да преведат около 1,5 милиона евро на „Върни се жив“ и в сметката на „Въоръжени сили за Украйна“.

Идеята на движението е много проста:

,,Достатъчно е да се нанесат множество малки и неголеми удари по икономиката на Русия, за да свършат парите, с които се финансира войната .“

Целите, които екипът на Десни си поставя, са:

  • да лишат Русия и руските компании от инвестиции;
  • да намалят броя на работните места в страната, след като чуждият бизнес напусне този пазар;
  • да се редуцира обемът на данъците, които бизнесът плаща в страната;
  • да няма достатъчно стоки и услуги за жителите на Русия.

Още в първите дни около Денис се събират над 200 души, готови да помогнат. С течение на времето хората започват да се самоорганизират и в момента има над 50 групи с чатове в Telegram, които работят в тази част от икономическия фронт.

Довгополи казва, че е по-малко ангажиран в координацията на тези екипи в момента, поради големия брой хора, но той определя стратегическите цели и механиката на атаките.

В първите месеци с Денис се свързват бизнес представители от САЩ и ЕС, на ниво вицепрезиденти на компании и управляващи партньори на хедж фондове. Те предлагат доброволно помощта си, като пишат няколко писма на седмица към борда на компаниите с един и същ призив - да затворят услугите за руския пазар и да го напуснат.

Бойците на икономическия фронт не само убеждават чуждестранните компании да напуснат Русия. Те търсят начините, по които руснаците заобиколят финансовите санкции, и ги блокират. За този случай е изключително важно САЩ да накаже няколко компании, които помагат публично на руснаците да заобикалят санкциите, обяснява Довгополий.

Има и координирани екипи от активисти, които засрамват компаниите, все още оставащи на руския пазар (като мащабния френски ритейлър „Auchan“ или веригата за мебели, подобна на Икеа - „Leroy Marlen“). Активистите помагат за организирането на протести в ЕС под техни офиси и магазини, както и кампании в социалните мрежи.

Денис казва, че се разстройва всеки път, когато чете публикации, че санкциите срещу Русия не работят. Той е в челните редици на това движение и вижда със собствените си очи сериозни промени в руската икономика, която, по думите му, се приближава към своя крах.

Според украинеца около две трети от компаниите, които обявиха излизането си от руския пазар, го напускат завинаги. Другите, които не са оповестили публично оттеглянето си или пускат „неясни“ изявления с думата „конфликт“ вместо „война“, или думите „временни затруднения“, също не винаги заслужават омраза от украинците.

,,Бизнесите, които са останали да работят там за момента, се оказват в нестабилна ситуация. Те търпят репутационни загуби, но и финансови загуби заради падащата икономика. И така или иначе ще бъдат принудени да напуснат“, обяснява Довгополи.

Лично Денис е успял да убеди повече от 35 компании с 35 000 работни места да напуснат Русия. Екипът на Денис Довгополи успява да затвори и производството в един от петте завода за лагери на Руската федерация. Това води до спирането на заводите за трактори, които произвеждат танкове.

Екипът локализира и предотвратява полулегалното заобикаляне на санкции. Украинецът казва, че не може да разкрие повече в тази посока, за да запази полезна информация от достигане до вражеската страна.

Преди няколко дни британската медия Guardian посвети своя статия на Agent Provocateur - марка за луксозно бельо, която е част от списъка Leave Russia.

Agent Provocateur, Русия

Компанията e създадена през 1994 г. от сина на Вивиан Уестууд Джоузеф Коре и бившата му съпруга Серина Рийс. През 2017 г. марката е купена за около 30 милиона паунда от Four Holdings - компанията майка на агенцията за модни марки Four Marketing, управляваща клиенти като dsquared2, Kappa и Stone Island.

На въпрос относно продължаващото присъствие на Agent Provocateur в Русия на фона на войната в Украйна, представител на бранда казва, че магазините се „управляват от франчайз собственици съгласно лицензионните споразумения и система, създадена от предишния собственик на бизнеса преди много години“, и че самата компания „не работи в Русия“.

Франчайзинг моделът затруднява и други големи марки да се измъкнат от Русия. Една от тях е веригата за бързо хранене Burger King. Смята се, че натискът върху западните компании остава силен. Президентът на Украйна Володимир Зеленски многократно ги е призовавал към оттегляне.

Burger King Русия

Миналата седмица главният икономически съветник на Зеленски, Олег Устенко, каза, че компанията за петрол BP печели „кървави пари“, като запазва 20% дял в руската държавна петролна компания Роснефт. От BP заявиха, че се оттеглят, но Устенко изрази съмнение относно причините, които много компании посочват за оставането си.

Има редица обяснения за оставането на различните търговци в Русия. Компанията за чай Ahmad Tea, базирана в Саутхемптън, Великобритания, продължава да предлага на руснаците „възможността да се запознаят с този прекрасен английски чай“ чрез съвместни предприятия и местни компании, които контролират операциите.

„Съгласно международното хуманитарно право, доставката на храна и напитки за населението трябва да продължи неограничено, според Световната митническа организация за митнически изключения, които защитават доставката на храна за хуманитарни цели“, твърди представител на Ahmad Tea.

Avon Cosmetics, която е известна с продажби от врата до врата, също е посочена на уебсайта Leave-Russia. Козметичната компания твърди, че обмисля бъдещето си.

„По отношение на търговските дейности в Русия, Avon предоставя на дистрибуторите на марката средствата, с които да поддържат финансовата си независимост. Гледаме на това като на подкрепа от критично значение за жените, чийто доход зависи от бизнеса им с Avon. Вярваме, че ограничаването на възможността за продажба на продукти би имала огромно въздействие върху жените и децата“, казват от компанията, очевидно намеквайки, че жените и децата не са част от войната.

Междувременно британската услуга за предлагане на луксозни превози Wheely влезе в конфликт с Кремъл заради отказа си да предоставя данни за местоположението на пътниците в реално време. Компанията продължава дейността си в Русия. Основанието е, че "превозните средства на Wheely могат да помогнат на хората да избягат".

Wheely, компания за пътуване, конкурент на Uber, луксозно пътуване,

„Разтревожени сме от продължаващите събития в Украйна. Мислите ни са със засегнатите от войната. Нашият приоритет остава безопасността и благосъстоянието на екипите и клиентите ни. Ние помагаме с финансирането за преместване на служители извън Русия и продължаваме да даряваме за хуманитарните усилия на Червения кръст в региона.

В момента изцяло частният транспорт в Русия е по-нужен от когато и да било. Ние сме единственият оператор, който се противопостави на властите в Москва, за да защити данните на клиентите си. Взехме решение да продължим да управляваме съществуващото руско дъщерно дружество в ограничен капацитет, като същевременно се въздържаме от по-нататъшни инвестиции в руския пазар.

Разбираме, че не всички ще се съгласят с подхода ни, но се стремим да балансираме необходимостта на хората, оставащи в Русия, да имат безопасен частен начин за пътуване. А нашата съпротива срещу войната в Украйна продължава“, сподели представител на Wheely.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024