Проектът на Kaufland за Централните хали: Реставриране, но без брандиране на сградата Снимка: © Wikipedia

Веригата Kaufland има намерения да купи сградата на Централните хали в София, за да открие свой обект и да отвори част от площите за други търговци, зона за отдих и достъп до архитектурните разкопки на подземното ниво .

Компанията все още е в ранен етап от идеята си, като все още няма изготвен технически проект, а води обсъждания по идейна концепция, представена пред Експертния съвет за опазване на недвижими културни ценности.

"Намерението на компанията е да съхрани сградата като паметник на културата. Kaufland няма да извършва промени по фасадата и няма да я брандира. Няма да се променя предназначението на сградата. Няма да се променя, а ще се запази името Централни хали", каза Гергана Димитрова, мениджър по корпоративните комуникации на веригата.

Ако проектът получи регулаторно одобрение, Kaufland планира да инвестира около 50 млн. лв. в реновиране и поддръжка на сградата в дългосрочен план.

Едноличен собственик на Халите е компанията "Ащром". Kaufland има предварително споразумение за покупка на сградата, но до момента не е подписан окончателен договор, в очакване на институционалното решение дали ще се одобри планът за обновлението.

От компанията не се ангажираха с конкретни данни нито за периода на експлоатация на Халите, нито за времето, което ще отнемат всички процедури, преди евентуално да поемат контрола върху сградата. Представителите на Kaufland подчертаха, че искат да запазят предназначението, историческия й облик и дух, както и да не допускат намеси по целостта на сградата при ремонта. Не е ясно и каква част от площта й би била отдадена за ползване на други търговци на стоки, тъй като все още няма финализиран технически проект.

Съпротивата срещу проекта

Компанията свика пресконференцията малко след като се появи онлайн подписка против проекта за трансформацията на Централните хали в обект от търговската верига. Срещу идеята се обявиха и от движението "Спаси София" на общинския съветник Борис Бонев. Именно те изразиха съмнения, че сградата може да се облепи в рекламни материали и брандиране - нещо, което от Kaufland отричат.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков също се включи в дебата относно Халите в петък. Той обърна внимание, че инвестиционните намерения за сградата - паметник на културата от национално значение - са поставени пред институциите още преди 2-3 години.

"Въпросът е към предишните управляващи защо не е проведено обществено обсъждане. Имало е възможност няколко години това да бъде извадено на светлина и да се говори", коментира той.

В същото време Минеков посочи, че сградата на Халите има нужда "от огромен ремонт и реставрация".

"Кой какво ще върши в собствения си имот, е негова работа с изключение на това, което е забранено от закона. Ще държим да се запази изцяло фасадата, ще държим да се възстанови вътрешната конструкция, забравеният фонтан, който е част от стойността на Халите. Ние не можем да забраняваме дейност", каза служебният министър на културата.

Какво предвижда идейният проект на Kaufland

Преди да внесе документите си за експертна оценка в МК, компанията е възложила пълно обследване на историческата сграда, която е построена през 1911 г. по проект на арх. Наум Торбов.

Последното генерално преустройство на Халите е извършено около 2000 г., като две десетилетия по-късно състоянието на сградата е видимо проблематично.

Експертизите са показали, че конструкцията на сградата е в задоволително състояние, но има сериозно компрометиране на товарната рампа. Инфраструктурата за зареждане е един от най-големите проблеми на проекта, защото рампата е предвидена за по-малки камиони от тези, които веригата традиционно използва.

Направени са предписания за ремонт на конкретни елементи от стоманената конструкция, обшивката на покрива и улуците, отстраняване на локални повреди по огнезащитното покритие на металната конструкция, и др.

ВиК инсталацията ще трябва да бъде проектирана и изградена наново, тъй като проектираната през 1999 г. не отговаря на съвременните норми, според експертизите. Налага се и пълна промяна на автоматиката на вентилационната система, инсталиране на система за димоотвеждане и др.

Фасадата на сградата трябва да бъде почистена и реставрирана.

"Имаме готовност да инвестираме средствата в сградата - паметник на културата, така че да я приведем в отлично техническо състояние, за да служи на гражданите и гостите на София", каза арх. Асен Костадинов.

Идейният проект на Kaufland предвижда да се направи преструктуриране на сегашните търговски площи, да се възстанови вътрешният фонтан съгласно оригиналния проект на арх. Торбов, да се запази 3-корабната конструкция, но да се премахнат галериите. Ще бъде осигурен "лесен достъп до археологическите разкопки", а на западната фасада ще има малка галерия за търговци на храни и напитки и зони за седящи места.

Дотук плановете на Kaufland са стигнали само до второ обсъждане на идейното предложение в експертния съвет за опазване на недвижимите културни ценности.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Култура

"Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024