Проектокабинетът "Денков" сменя шестима от министрите в първия си състав Снимка: © Булевард България

Шестима души от първоначалния състав на проектокабинета на акад. Николай Денков ще бъдат сменени заради новата договореност между ГЕРБ и ПП-ДБ за ротационно управление с втория мандат.

Една от смените е в Министерството на външните работи, което ще бъде поето от Мария Габриел като вицепремиер и като евентуален премиер след 9-месечния първи период на Денков. Нейната позиция начело на МВнР първоначално беше възложена на Ирена Димитрова, бивш зам.-министър на Теодора Генчовска в миналия кабинет "Петков".

Това обаче няма да е единствената смяна, според информация на "Булевард България".

Нови имена ще бъдат предложени за МВР, Министерството на икономиката, Министерството на земеделието, Министерството на труда и социалната политика и Министерството на туризма.

По-рано днес Николай Денков коментира, че ГЕРБ са поискали да вкарат още свои министри в новия кабинет - извън Мария Габриел - но ПП-ДБ няма да се отклонят от правилата си да не включват техни партийни кадри. Всички промени ще трябва да се утвърждават и от двете страни.

В МВР първоначално беше издигнат Андрей Янкулов - бивш прокурор с опит като зам.-министър на вътрешните работи и на правосъдието, който е част от Антикорупционния фонд. Организацията стои зад някои от най-големите разследвания срещу корупционни схеми в съдебната власт - като "Осемте джуджета".

"Дневник" цитират Янкулов, който казва, че нито той е давал окончателно потвърждение, нито от партиите са потвърдили за готовността да го издигнат за министър.

Начело на Министерството на икономиката първоначално беше издигнат Юлиан Войнов - финансист и икономист, който в миналото беше "ковчежник" на ДСБ. В момента е на директорска позиция в КЕВР.

Отпада и номинацията на Христо Даскалов за министър на земеделието - той беше председател на Българската агенция за безопасност на храните в мандата на Кирил Петков, когато правителството започна да си връща контрола върху фитосанитарната лаборатория на "Капитан Андреево".

Извън бъдещия състав на кабинета ще бъде и Иван Кръстев, номиниран преди месец за министър на труда. Кръстев (активист на БСП) беше обявен за неприемлив от страна на Бойко Борисов, след като се появиха негови снимки от русофилското шествие "Безсмъртен полк" от преди няколко години.

Гергана Кабаиванова, която беше предложена за министър на туризма, също няма да присъства в новия състав на кабинет.

Кои бяха останалите номинирани за министри в първия вариант на кабинета "Денков"

  • Юлиан Попов - министър на околната среда и водите, бивш служебен министър;
  • Георги Гвоздейков - министър на транспорта, доскорошен ръководител на структурата за медицинска спешна помощ;
  • Радослав Рибарски - министър на енергетиката
  • Даниел Лорер - министър на иновациите
  • Андрей Цеков - министър на регионалното развитие
  • Милен Матеев - министър на правосъдието
  • проф. Генка Петрова - министър на образованието и науката
  • проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването, бивш директор на Националния център по обществено здраве и анализи
  • Александър Йоловски - министър на електронното управление, бил е заместник на Божидар Божанов през 2022 г.
  • проф. Тодор Тагарев - министър на отбраната
  • Димитър Илиев - министър на младежта и спорта
  • Яна Генова - министър на културата, завършила "Културология", член на борда на международна асоциация на преводаческите центрове

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024