Снимка: © bTV

Служебният министър на образованието проф. Николай Денков подложи на критики програмата за управление, лансирана от Николай Василев и "Има такъв народ".

Денков даде да се разбере, че е отказал място в проектокабинета на ИТН заради нежеланието на партията да подкрепи повече социални разходи, а не заради други кадрови съображения, описани като "държание по детски" от Тошко Йорданов

"С министър Асен Василев имаме много ясна идея как да се направи актуализация на бюджета, да има средства за пенсиите, да има средства за медицинските работници и подготовка за бизнеса, който ще бъде затворен при евентуална следваща вълна. Това, което ни представи Николай Василев, изглежда по друг начин - да няма актуализация на бюджета, да няма средства за тези сфери, което неминуемо ще доведе до социален сблъсък между различните групи.

"Ако аз искам пари за електронни устройства за подготовка на новата учебна година, това ще се сблъска с исканията на пенсионерите да бъдат запазени техните допълнителни средства, които са напълно заслужени. Не искам да участвам в такъв сблъсък, защото той не е справедлив", каза Денков в интервю за бТВ. 

Когато намалявате, данъците без да поставите като основен акцент спиране на изтичането на разходите - как ще увеличите заплатите, попита Николай Денков. 

По думите му, закупуването на таблети и лаптопи за учениците е сред важните задачи преди началото на новата учебна година. Денков обаче значително занижи броя от 1 млн. устройства, който Слави Трифонов обяви като обещание на бъдещия кабинет. 

"Предполагам, че става дума за техническа грешка - тук говорим за между 50-100 хиляди устройства, от това има нужда системата. Много по-важно е да се кажат две други неща: да се промени системата на финансиране и от принципа "Парите следват ученика", да стане "Парите следват качеството". За да се случи това нещо, ние трябва да изградим система за оценка на качеството в училищното и предучилищното образование, каквато липсва. Тя трябва да покаже доколко училището е помогнало на ученика да напредне в образованието си", каза служебният министър. 

Истинското образование вече е персонализираното - учителят да се грижи за нуждите на всяко едно дете, каза още Денков: "Има два начина да стане това. Скъпият е да сложим много повече учители, а другият е да вкараме новите технологии, които дават огромни възможности на учителя той да види как напредва всеки ученик". 

Той посочи, че извънредното обучение в дистанционен режим по време на пандемията, е издържало само благодарение на усилията на учителите, но между 20 и 25% от децата са били съществено засегнати от преминаването в този режим заради липсата на техника или достъп до интернет. 

Той потвърди, че не е водил преговори със Слави Трифонов, а само с Николай Василев - кандидата за премиер, който вече беше оттеглен заради отпора от страна на останалите парламентарни групи. 

Денков коментира, че целият му фокус е насочен към завършване на мандата на служебния кабинет и няма други приоритети по линия на участие в бъдещи управленски формати. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните