Георги Фотев: Референдумът за лева е връх на демагогията. Пленени са над половин милион членове на обществото Снимка: © Screenshot/bTV

"Критичната публичност е немощна щом търпи и е неспособна да се противопостави на шестваща в парламента и извън него неофашистка партия и други рупори на руския имперски неонацизъм. Референдумът за лева е връх на демагогията. Пленени са над половин милион членове на обществото". Това пише българският социолог Георги Фотев в своя публикация в профила си във Facebook.

Думите му са по повод проваления опит на "Възраждане" за организиране на референдум, с който да се забрани въвеждането на еврото в България до 2043 г. Идеята беше отхвърлена преди седмица от парламента, но сега партията ще обжалва това решение пред Конституционния съд.

Проф. Фотев анализира референдума, като го определя за "политическа демагогия" и изтъква опасността му за България в своята публикация, която може да прочете тук:


Проблемът с референдума за лева е голям и печален. Политическата и демократична култура на народа е общо взето неразвита. А супер-кодът „народ“ е станал подвеждащ. Няма заместител. Технически е удобен. Необходимо е да се внимава в съдържанието на понятието народ.

Нарастваща комплексност и непрестанно ускоряващо се социално време (социални промени) характеризират късно модерната епоха. Експертите не могат да се оправят с безпрецедентни и съдбоносно важни въпроси на обществения живот.

Знанията са неравномерно разпределени в обществото. Съдба! „Народът“ често не знае какво иска. Суверенът може сам да се закопае. Дават ли си хората сметка за това? Общо взето „Не!“. В предходните епохи, когато народът е суверен, не е било така. Суверенният народ е вземал погрешни рискови решения. Но те са били поправими, независимо от цената.

В късно модерната епоха (наше време) възникнаха нов тип рискове, основание да се говори за рисково общество. Новите рискове произвеждат непоправими щети. Референдумът изобщо не е свещена крава на съвременната демокрация. Принципът на компетентност влиза в конфликт с основополагащия принцип на демокрацията - политическото равенство на членовете на обществото.

В политическото общество няма място за малодушие и меланхолия.

Неизкореним недъг на демокрацията е демагогията (Вебер). Тя се произвежда в публичния форум. Този форум е много замърсен : трапеза на демагогията.

Критичната публичност е немощна щом търпи и е неспособна да се противопостави на шестваща в парламента и извън него неофашистка партия и други рупори на руския имперски неонацизъм.

Референдумът за лева е връх на демагогията. Пленени са над половин милион членове на обществото. Референдумът изглежда легален. От гледна точка на юридическия формализъм изглежда, че всичко с легалността е наред.

Стига се до Конституционния съд. Референдумът за лева е обаче фундаментално нелегитимен.

Политиката не е молитвен храм. Бог е милостив към всеки човек от плът и кръв. Молитвата към Бога е спасителна. Политическото общество обаче няма молитвен храм. Политическото общество разполага по рождение с политически разум, креативна воля и ценности като светлина по пътя към общото благо на народа.

Врагът, който се стреми да взриви справедливостта, да взриви свободата и достойнството на човека трябва да бъде унищожен. Унищожен в политически смисъл. Утре ще бъде късно. Врагът унищожава и физически.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024