Проф. Кантарджиев: Ако има подигравка с мерките, очаквам натоварване на здравната система още този месец Снимка: © Getty Images

„Ако не се спазват мерките, ако има скупчване по моловете и много хора на едно място, както и подигравка с носенето на маски, чакам случаите, които започват да натоварват системата, да се появят до края на месеца“ – това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Ако хората спазват наложените ограничения, може би ще има увеличение на случаите, но в никакъв случай нова вълна и в никакъв случай натоварване на системата на здравеопазването“, добави членът на Националния оперативен щаб в интервю за bTV.

Той успокои, че болниците у нас имат достатъчно капацитет и нито една от тях не е претоварена. Най-големи проблеми изпитват в областите Бургас, Сливен и Кюстендил, тъй като там има най-много нови случаи на Covid-19.

Днес бяха отчетени нови 883 инфекции, а пациентите в лечебни заведения отново са над 3000. Осем области в България се върнаха в така наречената „червена зона“ - София, Пазарджик, Сливен, Хасково, Бургас, Кюстендил, Враца и Плевен.

НОЩ предупреди за ръст на Covid-случаите през целия февруари: "Тенденцията се обърна"

Проф. Кантарджиев каза, че наложените противоепидемични мерки „не са някакъв драматизъм“. „Няма полицейски час, няма питане по телефона дали мога да изляза да си купя хляб. Става дума за едно разбиране от страна на хората - да носят маски, да не се събират на различни чествания голям брой хора. Тогава става заразяването. Според тексаската скала, която ние използваме – местата на закрито са най-опасни за разпространение на заразата“.

Той добави, че в България на ден се правят по 10-12 хиляди теста и според него това е достатъчен брой и „нещо нормално за нашата страна“.

„През февруари, точно преди една година, ме питаха в правителството с колко теста разполагаме. На склад имахме толкова, колкото ги изразходваме сега за три дни само в нашата лаборатория. Сега сме по-подготвени, всяка болница има план, лекарите познават вируса“, каза Кантарджиев.

Той допълни, че през януари здравната система си е поела глътка въздух заради локдауна, но скоро след това у нас е бил засечен британският вариант на SARS-CoV-2, който „трябва да ни държи нащрек“.

„Колегите от Англия казаха, че със стария щам можеш да се заразиш за 15 минути контакт с болен, а с новия вариант това може да стане за 5 минути. Маските предпазват, но платнените пазят по-малко от хирургическите, а хирургическите – по-малко от типа N95. Маските в градския транспорт и на обществени места не трябва да са с клапан, защото той не пази околните - издишваш въздуха през тях и можеш да заразиш околните“, каза Кантарджиев.

Той добави, че в НЦЗПБ има капацитет за 200 секвенирания на проби и не се търси само британския вариант, а още бразилския, южноафриканския и евентуални нови щамове, които биха променили хода на пандемията. България ще може да изпраща и около 200 проби за целогеномно секвениране към Европейския център за контрол на заболяванията.

Кантарджиев се обърна към хората, които са скептични към ваксините, и се пошегува, че най-сигурният начин да се вдигне процентът българи, желаещи имунизация, е НОЩ да каже, че препаратите са свършили. „Тогава ще станат опашки“.

По думите му – не е задължително да се стига до 70% имунизирани, а 70% от хората да имат имунитет – тоест, в това число се включват и преболедувалите.

„След като се ваксинираш, се приема, че на 90% си изградил имунитет. Най-добрият имунитет е след инфекция. После антителата намаляват, но когато вирусът тръгне в организма, още на следващия ден имаш огромно количество антитела“, каза Кантарджиев.

„Доказано е, че имунитетът след инфекция се запазва поне година – това показват данните на първите преболедували от февруари 2020. Доказано е и още, че на шестия месец след ваксиниране човек има имунитет. Ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna действат и срещу британския вариант – потискат го, макар и с малко по-малък процент. Същото е за другите варианти, въпросът е за бъдещите мутации, за тях не е ясно“, добави проф. Кантарджиев.


Изследване на Imperial College: Доверието във ваксините расте, недостигът им създава проблеми


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024