Осем области в България се намират в т.нар. "червена" зона на високо разпространение на коронавирусната инфекция. Най-голяма е заболеваемостта в област Кюстендил с над 200 нови случая на 100 000 от населението, а София-град се върна обратно в рисковата зона, след като епидемията временно беше ограничена.

"В момента ситуацията все още е много добра, продължаваме да сме в най-светлата зона на Европа заедно с Финландия, Гърция, Исландия, Норвегия. Но тенденцията се обърна. Моята прогноза, без да претендирам, че ще е 100% вярна, е, че през целия февруари ще имаме постепенно покачване на заболяемостта", каза главният здравен инспектор Ангел Кунчев на брифинга на НОЩ.

Пред България има 2 перспективи, предупреди той. Едната е моделът на Франция със сравнително бавно повишаване на новите случаи на коронавирусна инфекция. Втората опция е моделът на Ирландия, Португалия и Испания със значително експоненциално нарастване, "напълване на болниците и изживяване на тази криза, на която бяхме свидетели в края на ноември".

Дали ще минем по единия път или другия, зависи от това как ще се държим и доколко ще спазваме мерките, каза Кунчев.

Ген. Венцислав Мутафчийски посочи, че директорите на болници в София наблюдават повишаването на заболеваемостта по броя на хоспитализираните пациенти.

"В понеделник сме приели 13 души за един ден (във Военномедицинска академия, б.р.), а толкова болни сме приемали преди това за една седмица. Въпреки че това може да бъде изолиран случай, все пак в нас възникна тревога. Цифрите показват, че има "събуждане" в столицата и в Кюстендил", каза той.

Мутафчийски призова медицинските директори да "затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква".

"Другият апел е към гражданите - това, че са разрешени фитнесите, не значи, че са безопасни. Напротив, те са най-опасното място. Валят огромен брой сигнали от хора, които са стъписани от ситуацията в зимните курорти и моловете. Това е отговорност както на съдържателите на определени хотели, така и на молове и магазини", каза той.

Началникът на НОЩ напомни, че България е достигнала пик на заболеваемостта при втората вълна (октомври-ноември 2020) за седем седмици, като е тръгнала от ниво 35 нови случая на 100 000 на двуседмична база.

В момента този показател вече е 113 на 100 000 с тенденция на повишение.

"Нивата, от които тръгваме са доста по-високи. Тоест - едва ли имаме седем седмици. Нямаме седем седмици. Най-вероятно имаме три седмици", каза Мутафчийски.

Общият брой дози от ваксините, които са поставени в България, са 50 124. От тях обаче изцяло ваксинираните (с две дози) лица са само 16 433, а останалите хора изчакват да премине междинния период за поставянето на втората имунизация.

В момента в страната има още около 33 000 дози от ваксините, като се очаква те да се разпределят по РЗИ до дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца