НОЩ предупреди за ръст на Covid-случаите през целия февруари: "Тенденцията се обърна"

Осем области в България се намират в т.нар. "червена" зона на високо разпространение на коронавирусната инфекция. Най-голяма е заболеваемостта в област Кюстендил с над 200 нови случая на 100 000 от населението, а София-град се върна обратно в рисковата зона, след като епидемията временно беше ограничена.

"В момента ситуацията все още е много добра, продължаваме да сме в най-светлата зона на Европа заедно с Финландия, Гърция, Исландия, Норвегия. Но тенденцията се обърна. Моята прогноза, без да претендирам, че ще е 100% вярна, е, че през целия февруари ще имаме постепенно покачване на заболяемостта", каза главният здравен инспектор Ангел Кунчев на брифинга на НОЩ.

Пред България има 2 перспективи, предупреди той. Едната е моделът на Франция със сравнително бавно повишаване на новите случаи на коронавирусна инфекция. Втората опция е моделът на Ирландия, Португалия и Испания със значително експоненциално нарастване, "напълване на болниците и изживяване на тази криза, на която бяхме свидетели в края на ноември".

Дали ще минем по единия път или другия, зависи от това как ще се държим и доколко ще спазваме мерките, каза Кунчев.

Ген. Венцислав Мутафчийски посочи, че директорите на болници в София наблюдават повишаването на заболеваемостта по броя на хоспитализираните пациенти.

"В понеделник сме приели 13 души за един ден (във Военномедицинска академия, б.р.), а толкова болни сме приемали преди това за една седмица. Въпреки че това може да бъде изолиран случай, все пак в нас възникна тревога. Цифрите показват, че има "събуждане" в столицата и в Кюстендил", каза той.

Мутафчийски призова медицинските директори да "затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква".

"Другият апел е към гражданите - това, че са разрешени фитнесите, не значи, че са безопасни. Напротив, те са най-опасното място. Валят огромен брой сигнали от хора, които са стъписани от ситуацията в зимните курорти и моловете. Това е отговорност както на съдържателите на определени хотели, така и на молове и магазини", каза той.

Началникът на НОЩ напомни, че България е достигнала пик на заболеваемостта при втората вълна (октомври-ноември 2020) за седем седмици, като е тръгнала от ниво 35 нови случая на 100 000 на двуседмична база.

В момента този показател вече е 113 на 100 000 с тенденция на повишение.

"Нивата, от които тръгваме са доста по-високи. Тоест - едва ли имаме седем седмици. Нямаме седем седмици. Най-вероятно имаме три седмици", каза Мутафчийски.

Общият брой дози от ваксините, които са поставени в България, са 50 124. От тях обаче изцяло ваксинираните (с две дози) лица са само 16 433, а останалите хора изчакват да премине междинния период за поставянето на втората имунизация.

В момента в страната има още около 33 000 дози от ваксините, като се очаква те да се разпределят по РЗИ до дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024