НОЩ предупреди за ръст на Covid-случаите през целия февруари: "Тенденцията се обърна"

Осем области в България се намират в т.нар. "червена" зона на високо разпространение на коронавирусната инфекция. Най-голяма е заболеваемостта в област Кюстендил с над 200 нови случая на 100 000 от населението, а София-град се върна обратно в рисковата зона, след като епидемията временно беше ограничена.

"В момента ситуацията все още е много добра, продължаваме да сме в най-светлата зона на Европа заедно с Финландия, Гърция, Исландия, Норвегия. Но тенденцията се обърна. Моята прогноза, без да претендирам, че ще е 100% вярна, е, че през целия февруари ще имаме постепенно покачване на заболяемостта", каза главният здравен инспектор Ангел Кунчев на брифинга на НОЩ.

Пред България има 2 перспективи, предупреди той. Едната е моделът на Франция със сравнително бавно повишаване на новите случаи на коронавирусна инфекция. Втората опция е моделът на Ирландия, Португалия и Испания със значително експоненциално нарастване, "напълване на болниците и изживяване на тази криза, на която бяхме свидетели в края на ноември".

Дали ще минем по единия път или другия, зависи от това как ще се държим и доколко ще спазваме мерките, каза Кунчев.

Ген. Венцислав Мутафчийски посочи, че директорите на болници в София наблюдават повишаването на заболеваемостта по броя на хоспитализираните пациенти.

"В понеделник сме приели 13 души за един ден (във Военномедицинска академия, б.р.), а толкова болни сме приемали преди това за една седмица. Въпреки че това може да бъде изолиран случай, все пак в нас възникна тревога. Цифрите показват, че има "събуждане" в столицата и в Кюстендил", каза той.

Мутафчийски призова медицинските директори да "затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква".

"Другият апел е към гражданите - това, че са разрешени фитнесите, не значи, че са безопасни. Напротив, те са най-опасното място. Валят огромен брой сигнали от хора, които са стъписани от ситуацията в зимните курорти и моловете. Това е отговорност както на съдържателите на определени хотели, така и на молове и магазини", каза той.

Началникът на НОЩ напомни, че България е достигнала пик на заболеваемостта при втората вълна (октомври-ноември 2020) за седем седмици, като е тръгнала от ниво 35 нови случая на 100 000 на двуседмична база.

В момента този показател вече е 113 на 100 000 с тенденция на повишение.

"Нивата, от които тръгваме са доста по-високи. Тоест - едва ли имаме седем седмици. Нямаме седем седмици. Най-вероятно имаме три седмици", каза Мутафчийски.

Общият брой дози от ваксините, които са поставени в България, са 50 124. От тях обаче изцяло ваксинираните (с две дози) лица са само 16 433, а останалите хора изчакват да премине междинния период за поставянето на втората имунизация.

В момента в страната има още около 33 000 дози от ваксините, като се очаква те да се разпределят по РЗИ до дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024