Първи ден без Covid мерки у нас. Грип А вече е тук Снимка: © Screenshot, bTV

Днес е много важен ден - 16 ноември 2022г. е първият ден без Covid мерки.

Това заяви пред bTV микробиологът и консултант по ваксинации към Столична община проф. Тодор Кантарджиев. Решението е взето вчера на консултативен съвет при здравния министър предвид ситуацията и тенденцията в заболеваемостта от Covid-19.

"Това не означава да престанем да си мием ръцете", каза проф. Кантарджиев - "Препоръчително е за възрастните и хронично болните да продължат да използват маски в градския транспорт и на места със струпване на много хора", добави той.

Той каза, че вече е доказан първият случай на грипен вирус за нашата страна за този сезон – то е от тип А и е открит при жена на 42 г., която е приета за болнично лечение. Тя е първият пациент с потвърден грип H3N2.

„Доказани са и първите случаи в Европа. Това е грипът, който направи големия епидемичен взрив в Австралия“, каза още микробиологът и препоръча възрастните хора и хората с отслабен имунитет да вземат предпазни мерки.

По думите му след 2 години ходене с маски груповият имунитет към обикновените вирусни инфекции е значително намалял, поради което сега те се карат по-тежко. Експертът заяви, че не е необичайно една кашлица да продължи седмица, а при 25% от хората - дори 2,3 седмици.

Проф. Кантарджиев припомни, че има национална програма на здравното министерство за безплатна ваксинация на хората над 65 години и уточни, че все още има противогрипни ваксини, поръчани са и допълнителни количества.

"Вече има противогрипна ваксина за децата от 6 месеца до 19-годишна възраст, която се капе в носа", посочи Кантарджиев и обясни, че става дума за жива ваксина, която създава локален имунитет в носа и силно намалява риска от заразяване с грип.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023