Първи ден без Covid мерки у нас. Грип А вече е тук Снимка: © Screenshot, bTV

Днес е много важен ден - 16 ноември 2022г. е първият ден без Covid мерки.

Това заяви пред bTV микробиологът и консултант по ваксинации към Столична община проф. Тодор Кантарджиев. Решението е взето вчера на консултативен съвет при здравния министър предвид ситуацията и тенденцията в заболеваемостта от Covid-19.

"Това не означава да престанем да си мием ръцете", каза проф. Кантарджиев - "Препоръчително е за възрастните и хронично болните да продължат да използват маски в градския транспорт и на места със струпване на много хора", добави той.

Той каза, че вече е доказан първият случай на грипен вирус за нашата страна за този сезон – то е от тип А и е открит при жена на 42 г., която е приета за болнично лечение. Тя е първият пациент с потвърден грип H3N2.

„Доказани са и първите случаи в Европа. Това е грипът, който направи големия епидемичен взрив в Австралия“, каза още микробиологът и препоръча възрастните хора и хората с отслабен имунитет да вземат предпазни мерки.

По думите му след 2 години ходене с маски груповият имунитет към обикновените вирусни инфекции е значително намалял, поради което сега те се карат по-тежко. Експертът заяви, че не е необичайно една кашлица да продължи седмица, а при 25% от хората - дори 2,3 седмици.

Проф. Кантарджиев припомни, че има национална програма на здравното министерство за безплатна ваксинация на хората над 65 години и уточни, че все още има противогрипни ваксини, поръчани са и допълнителни количества.

"Вече има противогрипна ваксина за децата от 6 месеца до 19-годишна възраст, която се капе в носа", посочи Кантарджиев и обясни, че става дума за жива ваксина, която създава локален имунитет в носа и силно намалява риска от заразяване с грип.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024