"Надцакайте циничните копелета в тяхната игра": политолог от Варшавския университет по казуса "Унгария и Шенген" Снимка: © Getty Images

"България трябва просто да премахне таксата, да влезе в Шенген и после отново да я върне, но този път още по-висока. Надцакайте циничните копелета в собствената им игра".

Тази идея даде в профила си в X Бен Станли, политолог и преподавател в SWPS University of Social Sciences and Humanities, Варшава и лектор в Университета в Съсекс. В момента Станли работи по изследване за неоавторитаризма в Европа и отговора на либералните демокрации.

Постът му е по повод вчерашната заплаха на унгарското външно министерство, че Унгария ще наложи вето върху влизането на България в Шенгенското пространство, ако страната ни не премахне таксата за пренос и внос на руски природен газ.

За плановете на Будапеща да спре България по пътя ѝ към Шенген стана ясно по-рано през седмицата от изказване на евродепутата Илхан Кючух (Обнови Европа/ДПС), но вчера дойде официалната позиция на унгарското правителство.

Заплахата за вето официално пристигна само ден след като Нидерландия даде съгласиете си за присъединяването на България към свободното пространство.

Съпротивата на Орбан в Брюксел му спечели някои бонус точки в Москва, с която неговото националистическо правителство поддържа топли отношения, включително откакто Русия нахлу в Украйна.

"Изяснихме на българите, че ако компрометират сигурността на унгарските енергийни структури, ще се наложи да спрем похода им към Шенген", каза по повода унгарският външен министър Петер Сиярто.

Докато западните страни полагат сериозни усилия да се освободят от зависимостите си от руския газ, Унгария получава 4,5 милиарда кубични метра газ от Русия годишно според сделка, подписана през 2021.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024