Производителят на велосипеди "Макском" съкращава 180 служители

Българската компания "Макском" - един от най-големите производители на велосипеди в Източна Европа - ще съкрати 180 души от служителите си.

Новината е потвърдена от икономическия директор на компанията Николай Бояджиев пред пловдивската медия "Марица".

Според изданието - освободени ще бъдат 22% от общия персонал, като съкращенията ще бъдат разпределени равномерно между всички отдели, включително администрацията.

Причината за решението е влошената икономическа ситуация в Германия, която е основен пазар за българската компания. Поръчките са намалели, което е довело до свиване на обема на работа с близо 30%, съобщава вестника.

Бояджиев посочва, че съкращенията следват период на голямо увеличение на персонала заради бум на поръчки преди пандемията.

"Реално сега се връщане на работния режим и числения състав преди Ковид. Хората, които освобождаваме, са от всички отдели, включително и от администрацията, така че прилагаме солидарен принцип", казва той пред вестника.

Дружеството има готовност да наеме отново хората, които желаят отново да работят за тях, ако през пролетта има подобрение на икономическата ситуация - досега 120 от 180 души са изразили готовност да се върнат.

"Макском" е сред големите производители на велосипеди и електрически велосипеди в страната - техни са марките на Sprint.

През 2021 г. компанията сключи споразумение с австрийската Pierer Group за създаване на нов завод за електрически велосипеди. Очакваше се той да заработи през 2024, но в момента плановете са променени.

Вместо база за сглобяване - първоначално той ще е само склад за части и дистрибуционен център за произведени колела.

През 2022 г. компанията стигна до второ място в класацията за сектор "Машини и оборудване" на "Капитал" благодарение на високите си приходи - 746.7 млн. лв. за година. Увеличението е станало благодарение на търсенето на електрически велосипеди в ЕС.

Почти цялото производство на "Макском" се продава в европейските държави.

Съкращенията във VMWare стигнаха и до България: Без работа от вкъщи или без работа изобщо?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024