Снимка: © Getty Images

Бизнесменът Пламен Бобоков е искал съдействие от президентството за помилване на български гражданин, осъден в Румъния. Това стана ясно от поредната порция чатове между един от собствениците на "Приста ойл" и президентския съветник Пламен Узунов, публикувани от прокуратурата.

"На различни дати през април и май 2020 г. П.Б. (б.а. - Пламен Бобоков) обменя текстови съобщения с лице, записано като „Pepi- Ro“, както и с „Prezident-Pl. Uzunov“, касаещи правомощията на Комисията по помилване към президента на Република България", пишат от държавното обвинение.

След анализ на хронологията и съдържанието на кореспонденцията от прокуратурата стигат до извода, че вероятно инициалите „Pepi- Ro“ се отнасят до лицето П.З.Н. - български гражданин, осъден за данъчни престъпления от румънски съд на 6 г. лишаване от свобода. Пълното му име не се споменава, но се дава информация, че понастоящем изтърпява присъдата в Затвора в гр. София.

На 7 април тази година „Pepi- Ro“ изпраща на Бобоков снимка на писмо, адресирано до президента на Република България от страна на Демократичен съюз на българите в Румъния, в което се иска помилване на българския гражданин.

Девет дни по-късно „Pepi- Ro“ изпраща на бизнесмена информация, отнасяща се до неговото пребиваване и осъждане в Румъния, включително направени от него дарения. Няколко часа по-късно Бобоков препраща съобщенията на „Prezident-Pl. Uzunov“, който, от своя страна, отговаря: „Ок. Поздрави!“.

В края на месеца „Pepi- Ro“ проверява развитието на ситуацията, като пише на Бобоков: „Има ли някакъв резултат по моя въпрос?“. След постъпването на съобщението е регистриран разговор между съсобственика на "Приста ойл" и Узунов, а после Бобоков изпраща на „Pepi- Ro“ съобщение със следното съдържание: „Утре ще се виждам по твоя въпрос! Ще има, но няма да е светкавично!“.

Комуникацията продължава на 11 май - “Pepi- Ro” изпраща на Бобоков снимка със съдържание на чужд език, касаеща решение на румънските съдебни власти. Ден по-късно бизнесменът я препраща на „Prezident-Pl. Uzunov“ и пише на осъдения в Румъния: „Трябва официално извлечение от румънския съд и превода му на български!“.

"На 20 май 2020 г. „Pepi- Ro“, в съобщение до П.Б., отново отправя запитване: „Има ли някакъв резултат от комисията?“, на което П.Б. отговаря: „Не още! Действай с превода!“, съобщава прокуратурата.

"С оглед на гореизложеното Специализирана прокуратура изиска официална справка от началника на Затвора, гр. София. Установява се, че П.З.Н. е задържан в България през ноември 2018 г. във връзка с издадена Европейска заповед за арест от съд в Румъния през 2014 г. - вследствие на постановена присъда от шест години лишаване от свобода за данъчни престъпления. Анализът на информацията от експертизата и приложенията към нея продължават", казват от държавното обвинение.

Припомняме, че Бобоков бе освободен под домашен арест срещу гаранция от 1 млн. лв. Прокуратурата оттогава насам пусна няколко серии съобщения между него и Пламен Узунов. В едно от тях става ясно, че Пламен Бобоков призна, че е лобирал за "един достоен прокурор" на Русе, а в Прокуратурата пусна нови чатове между Пламен Бобоков и съветника на Румен Радев о - по молба за руски гражданин, искащ да получи български паспорт.

Също така е искал данни за самоличността на български гражданин от либийски произход, както и номера на заявление до директора на ГД „Национална полиция“ за заличаването на данните от масивите на МВР, свързани с полицейски регистрации и заявителски материали. Бизнесменът е искал справки от президентския секретар за собствеността на два автомобила "Майбах", собственост на фирма за коли под наем.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина