Снимка: © Getty Images

Бизнесменът Пламен Бобоков е искал съдействие от президентството за помилване на български гражданин, осъден в Румъния. Това стана ясно от поредната порция чатове между един от собствениците на "Приста ойл" и президентския съветник Пламен Узунов, публикувани от прокуратурата.

"На различни дати през април и май 2020 г. П.Б. (б.а. - Пламен Бобоков) обменя текстови съобщения с лице, записано като „Pepi- Ro“, както и с „Prezident-Pl. Uzunov“, касаещи правомощията на Комисията по помилване към президента на Република България", пишат от държавното обвинение.

След анализ на хронологията и съдържанието на кореспонденцията от прокуратурата стигат до извода, че вероятно инициалите „Pepi- Ro“ се отнасят до лицето П.З.Н. - български гражданин, осъден за данъчни престъпления от румънски съд на 6 г. лишаване от свобода. Пълното му име не се споменава, но се дава информация, че понастоящем изтърпява присъдата в Затвора в гр. София.

На 7 април тази година „Pepi- Ro“ изпраща на Бобоков снимка на писмо, адресирано до президента на Република България от страна на Демократичен съюз на българите в Румъния, в което се иска помилване на българския гражданин.

Девет дни по-късно „Pepi- Ro“ изпраща на бизнесмена информация, отнасяща се до неговото пребиваване и осъждане в Румъния, включително направени от него дарения. Няколко часа по-късно Бобоков препраща съобщенията на „Prezident-Pl. Uzunov“, който, от своя страна, отговаря: „Ок. Поздрави!“.

В края на месеца „Pepi- Ro“ проверява развитието на ситуацията, като пише на Бобоков: „Има ли някакъв резултат по моя въпрос?“. След постъпването на съобщението е регистриран разговор между съсобственика на "Приста ойл" и Узунов, а после Бобоков изпраща на „Pepi- Ro“ съобщение със следното съдържание: „Утре ще се виждам по твоя въпрос! Ще има, но няма да е светкавично!“.

Комуникацията продължава на 11 май - “Pepi- Ro” изпраща на Бобоков снимка със съдържание на чужд език, касаеща решение на румънските съдебни власти. Ден по-късно бизнесменът я препраща на „Prezident-Pl. Uzunov“ и пише на осъдения в Румъния: „Трябва официално извлечение от румънския съд и превода му на български!“.

"На 20 май 2020 г. „Pepi- Ro“, в съобщение до П.Б., отново отправя запитване: „Има ли някакъв резултат от комисията?“, на което П.Б. отговаря: „Не още! Действай с превода!“, съобщава прокуратурата.

"С оглед на гореизложеното Специализирана прокуратура изиска официална справка от началника на Затвора, гр. София. Установява се, че П.З.Н. е задържан в България през ноември 2018 г. във връзка с издадена Европейска заповед за арест от съд в Румъния през 2014 г. - вследствие на постановена присъда от шест години лишаване от свобода за данъчни престъпления. Анализът на информацията от експертизата и приложенията към нея продължават", казват от държавното обвинение.

Припомняме, че Бобоков бе освободен под домашен арест срещу гаранция от 1 млн. лв. Прокуратурата оттогава насам пусна няколко серии съобщения между него и Пламен Узунов. В едно от тях става ясно, че бизнесменът е лобирал за избора на окръжен прокурор на Русе, а в друго - по молба за руски гражданин, искащ да получи български паспорт.

Също така е искал данни за самоличността на български гражданин от либийски произход, както и номера на заявление до директора на ГД „Национална полиция“ за заличаването на данните от масивите на МВР, свързани с полицейски регистрации и заявителски материали. Бизнесменът е искал справки от президентския секретар за собствеността на два автомобила "Майбах", собственост на фирма за коли под наем.

Прочети