Снимка: © Getty Images

Бизнесменът Пламен Бобоков е искал съдействие от президентството за помилване на български гражданин, осъден в Румъния. Това стана ясно от поредната порция чатове между един от собствениците на "Приста ойл" и президентския съветник Пламен Узунов, публикувани от прокуратурата.

"На различни дати през април и май 2020 г. П.Б. (б.а. - Пламен Бобоков) обменя текстови съобщения с лице, записано като „Pepi- Ro“, както и с „Prezident-Pl. Uzunov“, касаещи правомощията на Комисията по помилване към президента на Република България", пишат от държавното обвинение.

След анализ на хронологията и съдържанието на кореспонденцията от прокуратурата стигат до извода, че вероятно инициалите „Pepi- Ro“ се отнасят до лицето П.З.Н. - български гражданин, осъден за данъчни престъпления от румънски съд на 6 г. лишаване от свобода. Пълното му име не се споменава, но се дава информация, че понастоящем изтърпява присъдата в Затвора в гр. София.

На 7 април тази година „Pepi- Ro“ изпраща на Бобоков снимка на писмо, адресирано до президента на Република България от страна на Демократичен съюз на българите в Румъния, в което се иска помилване на българския гражданин.

Девет дни по-късно „Pepi- Ro“ изпраща на бизнесмена информация, отнасяща се до неговото пребиваване и осъждане в Румъния, включително направени от него дарения. Няколко часа по-късно Бобоков препраща съобщенията на „Prezident-Pl. Uzunov“, който, от своя страна, отговаря: „Ок. Поздрави!“.

В края на месеца „Pepi- Ro“ проверява развитието на ситуацията, като пише на Бобоков: „Има ли някакъв резултат по моя въпрос?“. След постъпването на съобщението е регистриран разговор между съсобственика на "Приста ойл" и Узунов, а после Бобоков изпраща на „Pepi- Ro“ съобщение със следното съдържание: „Утре ще се виждам по твоя въпрос! Ще има, но няма да е светкавично!“.

Комуникацията продължава на 11 май - “Pepi- Ro” изпраща на Бобоков снимка със съдържание на чужд език, касаеща решение на румънските съдебни власти. Ден по-късно бизнесменът я препраща на „Prezident-Pl. Uzunov“ и пише на осъдения в Румъния: „Трябва официално извлечение от румънския съд и превода му на български!“.

"На 20 май 2020 г. „Pepi- Ro“, в съобщение до П.Б., отново отправя запитване: „Има ли някакъв резултат от комисията?“, на което П.Б. отговаря: „Не още! Действай с превода!“, съобщава прокуратурата.

"С оглед на гореизложеното Специализирана прокуратура изиска официална справка от началника на Затвора, гр. София. Установява се, че П.З.Н. е задържан в България през ноември 2018 г. във връзка с издадена Европейска заповед за арест от съд в Румъния през 2014 г. - вследствие на постановена присъда от шест години лишаване от свобода за данъчни престъпления. Анализът на информацията от експертизата и приложенията към нея продължават", казват от държавното обвинение.

Припомняме, че Бобоков бе освободен под домашен арест срещу гаранция от 1 млн. лв. Прокуратурата оттогава насам пусна няколко серии съобщения между него и Пламен Узунов. В едно от тях става ясно, че Пламен Бобоков призна, че е лобирал за "един достоен прокурор" на Русе, а в Прокуратурата пусна нови чатове между Пламен Бобоков и съветника на Румен Радев о - по молба за руски гражданин, искащ да получи български паспорт.

Също така е искал данни за самоличността на български гражданин от либийски произход, както и номера на заявление до директора на ГД „Национална полиция“ за заличаването на данните от масивите на МВР, свързани с полицейски регистрации и заявителски материали. Бизнесменът е искал справки от президентския секретар за собствеността на два автомобила "Майбах", собственост на фирма за коли под наем.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

И БСП няма да отиде на консултации при президента днес

Причините за решението все още не са ясни.

ГЕРБ не иска мандат, а нови избори: "Потенциал за принципна коалиция в 47 НС няма"

Радев посвети част от изявлението си на външната политика и "попарените надежди на българите"

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре

"Чуй ме внимателно": Последният разговор между Путин и Макрон преди войната в Украйна

Френският президент опитва да договори среща с Джо Байдън. Путин иска да играе хокей на лед

Борисов отрече план за оттегляне от ГЕРБ, след като Плевнелиев "подреди" кабинет на ПП и ГЕРБ и го прати "в Банкя"

Плевнелиев предложи "проевропейска коалиция" след изборите - без Борисов, Петков и Василев в кабинета