Прокуратурата е спасила от арест полицаи, свързани с катастрофата с "Порше"-то в София Снимка: © Стопкадър БНТ

Прокуратурата дезинформира гражданите за действията на МВР и своите собствени, като един от случаите, за които това важи, е разследването срещу двама полицаи за чадър над шофьора, причинил жестоката катастрофа на Околовръстното шосе в София, при която загина френски гражданин. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на специална пресконференция. От думите му се разбра, че наблюдаващият прокурор е спасил въпросните полицаи от арест, след като за тях е установено, че са се движили по маршрута на колата, причинала катастрофата, с цел осигуряване на протекция.

По-рано днес в съдебната зала шофьорът разказа, че малко преди трагичната случка е бил спрян от полицейски служители, които по думите му не са си свършили работата и са му позволили въпреки нетрезвото му състояние да продължи да шофира. Той твърди, че им е дал подкуп от 200 лева, за да го ескортират до дома му.

От държавното обвинение излязоха също с данни по случая, но от думите на Иван Демерджиев стана ясно, че разследването на полицаите е започнало от проверка на "Вътрешна сигурност" на МВР, а не по инициатива на обвинението, както твърди то.

Демерджиев обясни, че в хода на разследването на самата катастрофа е имало данни, че в близост е имало полицейска кола.

„Извършена е проверка. Има доказателства, че полицейският автомобил се е движел по маршрута на „Порше”-то на Димитър Любенов (обвиненият за катастрофата шофьор - б.р.). Вместо да изпълнят служебните си задължения, са направили нещо друго”, каза министърът. "Вътрешна сигурност" е направила проверката, а наблюдаващият прокурор е бил запознат с действията на полицаите незабавно.

От МВР обаче са предложили на обвинението било двамата полицаи да бъдат задържани незабавно за 24 часа, да се вземат телефоните и данните от телефоните и да се предприемат неотложни действия. Прокурорът обаче не е позволил това и е поел контрол върху разследването, съобщи министърът. А на вътрешното ведомство е било забрането да огласява информация по случая.

Въпросните полицаи са били отстранени от длъжност още тогава, отнети са им личните карти, служебните карти и служебното оръжие.

На този случай Демерждиев противопостави казус от Пловдив, при който е задържан полицай за 50 лв. подкуп след действия на "Вътрешна сигурност", а прокуратурата е потвърдила ареста с постановление за 72-часово задържане. "Това е паралел как прокуратурата може да работи, когато иска да съдейства за установяване на извършени престъпления, и как може да прави обратно, въпреки декларираните намерения", каза министърът.

Министърът обаче съобщи и за други съмнителни случаи, в които поведението на прокуратурата е необяснимо. Още по-рано през деня Демерджиев направи анонс за предстоящи разкрития, свързани отново с разследване на катасрофа, този път в Шумен. При нея загина 22-годишно момиче, след като 18-годишен шофьор се вряза в автомобила ѝ. Няколко дни по-късно бе намерен опожарен джипът, с който се е движил обвиняемият за катастрофата.

Служебният министър даде да пример как е било поискано остраняване на директора на Областната дирекция на МВР в града, защото "прикривал информация". Само че въпросното "прикриване на информация" е в резултат на забрана от страна на държавното обвинение от полицията да се правят коментари по случая - за да не се пречи на разследването.

"Изключително некоректно прокуратурата да забрани на директора на Областната дирекция на МВР да говори по случая и после да му поиска оставката. Подобно поведение на държавното обвинение няма да се толерира и ако смята така да подхожда, няма да получи такова взаимодействие от МВР. Не може да забраниш на един човек да говори и после да му търсиш оставката, защото не е дал информация. Как да я търси тази информация под страх от наказателна отговорност", възмути се Демерджиев.

По въпросното разследване от прокуратурата изземват случая от Шумен. Според министъра обаче опитът да бъде отсранен местният полицейски началник е свързан с друго разследване, засягащо и дейности в ловно стопанство. „Случаят в Шумен е доста по-сложен, но голяма част от информацията по него е класифицирана. Ако главният прокурор не прояви доблест и не разкрие подробности по случая, аз ще направя всичко възможно, за да ви информирам", закани се служебният министър. Но уточни изрично, че няма да е министърът, който би нарушил закона, колкото и да му се иска да защити обществения интерес.

Той обаче отправи и въпрос: "Нима само МВР е способна да се чисти от такива служители? Няма ли в другите правоохранителни системи други служители, които трябва да бъдат отстранени. Чух, че главният прокурор бил бесен на друг прокурор. Няма ли да упражни правомощията си по закон? Когато аз съм гневен, обикновено служителите на МВР си вършат работата. Аз не виждам последиците от гнева на Иван Гешев, при положение че има правомощия, които са разписани в закона. Отдавна не помня да е инициирано производство за отстраняване на прокурор".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024