Първа присъда: 20 години затвор за Георги Семерджиев за катастрофата на "Черни връх" Снимка: © Булевард България

Софийският градски съд призна Георги Семерджиев за виновен и наложи присъда от 20 години лишаване от свобода заради смъртта на две млади жени при катастрофата на бул. "Черни връх" на 5 юли 2022 и още четири престъпления.

Така съдът прие почти всички аргументи на прокуратурата поискала 22,5 г. затвор като наказание за Семерджиев.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване. Произнасянето на съда стана часове след изслушването на пледоариите на обвинението и защитата.

Георги Семерджиев е съден за това, че е предизвикал фатална катастрофа, шофирайки с превишена скорост от 166 км/ч, под влияние на наркотици, без легална шофьорска книжка и с фалшиви регистрационни номера. Избягал е от мястото на инцидента и не е опитал да помогне на пострадалите хора - при това е поискал помощ за укриването си от бившата полицайка Симона Радева.

Заради множеството утежняващи вината обстоятелства прокуратурата настояваше за увеличаване на наказанието му с 1/2 над 15-годишната присъда за убийство на пътя.

Прокуратурата смята, че е доказала всички внесени обвинения срещу него - въпреки че вещите лица по делото внесоха две противоречащи си експертизи на кръвните проби на Семерджиев, от които не стана безспорно ясно дали той е бил дрогиран в нощта на убийството. В разбилия се джип обаче е намерен метамфетамин.

Обвинението отхвърля версията, която самият подсъдим се опита да лансира - че някой друг шофирал в нощта на катастрофата, а той само се возел на предната седалка.

Прокуратурата посочва ДНК-анализ на купето на джипа и предмети, открити в него след сблъсъка, които насочват към извода, че именно той е управлявал автомобила.

Семерджиев е осъждан за хулиганство и разпространение на наркотици. Няколко дни преди убийството на "Черни връх", той е избягал от проверка на КАТ, на която е установено, че кара под влиянието на амфетамин и метамфетамин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024