Прокуратурата на Гешев предупреди Нинова "да се въздържа от политическо говорене"

Иван Гешев реши да отговори на острите упреци на Корнелия Нинова за политическо преследване срещу нея, като изпрати пред медиите млад обвинител от Софийската районна прокуратура с предупреждение към лидера на БСП да си мери думите.

"Призовавам българските политици да се въздържат от политическо говорене, като не използват прокуратурата за тясно партийни цели. Това не им дава правото да накърняват доброто име на съдебната власт. Недопустими са политически изказвания, които разпространяват манипулативни твърдения и представят прокуратрурата по начин, който не отразява реалността", каза прокурорът от СРП Георги Иванов.

Обвинителят се е паднал за наблюдаващ прокурор по жалбата на бившия депутат от БСП Кирил Добрев срещу Нинова и още двама членове на БСП.

Той е изпратил и три призовки за разпит до уличените в престъпление социалисти.

Добрев се оплаква, че не е допуснат да гласува по време на събрание на пленума на БСП, въпреки че има решение на Върховния касационен съд за възстановяването на членството му в партията. Той претендира, че е жертва на престъпление "неизпълнение на съдебно решение".

Вътрешнопартийната свада между Нинова и Добрев се оказва достатъчно интересна за прокурора Иванов, който е решил да образува проверка по случая и да изясни "обективната действителност".

"В качеството ми на наблюдаващ прокурор изпратих писмо до БСП, адресирано до Корнелия Нинова, с което изисках да ми бъдат предоставени заверени копия, стенограма и запис от Националния съвет на БСП. Призовах в сградата на Софийската районна прокуратура за снемане на писмени сведения Корнелия Нинова и други двама членове на БСП. Уверявам ви, че такива действия не са прецедент - такива са нашите правомощия по закон и по този начин се действа по стотици сигнали, постъпващи в прокуратурата", обяви той.

"Нима законите не са еднакви за всички и не трябва да се спазват от всички?", възкликна прокурорът, след като сам се попита дали ако Нинова беше подала жалба срещу Добрев, прокуратурата не трябва да го призове на разпит.

Внезапното активиране на обвинението по казуса накара Корнелия Нинова да свика специална пресконференция, на която обвини Иван Гешев в управление на "частната прокуратура на задкулисието". Критиките ѝ бяха насочени и срещу ГЕРБ, които тя обвини в "отглеждане" на вътрешната опозиция в БСП и активиране на държавното обвинение в опит да я атакува.

"Няма да предоставя и един лист на прокуратурата. Да се снабдят със съдебна заповед и да направят претърсване - чакам ги на "Позитано" 20", обяви Нинова (работила като следовател през 90-те).

Прокурорът Иванов отказа да коментира какви мерки ще предприеме, ако призованите хора от ръководството на БСП не се появят на датата 12 октомври в СРП.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022