Прокуратурата най-после поиска закриване на паравоенните "Шипка" и "Васил Левски" Снимка: © Facebook/БНО Шипка

Окръжната прокуратура във Варна е внесла в съда две искови молби за прекратяване дейността на две паравоенни организации - Българско национално движение "Шипка" и Български воински съюз "Васил Левски", съобщи държавното обвинение.

И двете дружества се управляват от едни и същи три лица с инициалите Д.С.,на 62 г., В.Р., на 65 г., и И.Л., на 30 г.

Двете организации са използвали социални мрежи и електронни сайтове, за да достигат до съмишленици, и чрез различни публикации са успявали да привличат симпатизанти към идеите си.

Официалните им цели, според устава на сдруженията, са развитие и утвърждаване на духовните ценности, гражданското общество, здравеопазването, образованието, науката, културата, техниката, технологиите, физическата култура, както и други дейности с патриотична насоченост.

Същевременно обаче, зад опитите да се повдига българския дух в публикации на електронните им страници, както и в профилите им в социалните мрежи, е установено нарушение на член от Конституцията на Република България.

Съгласно него се „забраняват организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие", съобщава още държавното обвинение.

В хода на проверката на дейността на сдруженията, извършена от Окръжна прокуратура-Варна, са констатирани текстове, в които се насажда омраза на верски и етнически признак, както и призиви за саморазправа с чужди граждани, представители на определени етноси и религии.

Събрани са данни за това, че по време на съществуването си сдруженията са организирали своеобразни обучения за придобиване на определени бойни умения на свои симпатизанти.

Установено е също, че са правени организирани посещения на границата на Република България с Република Турция, чиято цел е била залавянето на нелегални мигранти. Няма данни за постигнати резултати вследствие на тези "граждански патрули".

Освен това управителите на двете сдружения са поддържали контакти с представители на фракции от Федерална Република Германия и по-конкретно с лица, известни с крайнодесните си убеждения.

Очаква се Окръжен съд-Варна да насрочи дело за разглеждане на исковите молби на Окръжната прокуратура.

"Шипка" беше разследвана в продължение на година, за да се установи дали извършва противодържавна дейност. В края на януари прокуратурата приключи проверката си срещу паравоенната организация и отказа да образува разследване срещу структурата.

За противоречивата дейност на "БНО Шипка" се знае от години. В сайта и фейсбук страницата си организацията качва видеа, в които се призовава за опълчение срещу важни събития от международен мащаб. Тя беше особено активна по време на пандемията от COVID-19 и призоваваше за бунт срещу ограничителните мерки. Дейността ѝ се основава върху конспирации за своеволно определени от тях "масово чипиране, денонощно следене и забраняване на човешки права".

Организация "Шипка" от години споделя пропутинска пропаганда, насочена срещу Украйна и оправдава войната, която Русия започна на територията ѝ през февруари 2022 г.

Комуникацията в социалните акаунти на "БНО Шипка" се води от мъж, представящ се с името Владимир Русев, който редовно публикува конспиративни видеоклипове във Фейсбук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024