Прокуратурата не е доволна от отказа на Сърбия да арестува основателите на Nexo Снимка: © Булевард България

Сърбия не е изпълнила искането на българската прокуратура да задържи основателите на крипто компанията Nexo Антони Тренчев и Коста Кънчев. Това съобщaват от Софийската градска прокуратура (СГП), като посочват, че са уведомили за това главния прокурор Иван Гешев.

На 7 април прокуратурата е получила информация от бюрото на Интерпол в Белград, според която Тренчев и Кънчев са пристигнали ден по-рано на летището в сръбската столица с полет от Дубай. Двамата бяха обвинени в участие в организирана престъпна група след акция на българските властите в софийските офиси на компанията по-рано тази година.

От държавното обвинение уточняват, че спрямо двамата бизнесмени е постановена мярка "задържане до 72 часа", а в края на март са издадени европейски заповеди за ареста им.

След пристигането им в Белград, Интерпол е уведомила сръбските власти, че предвид жалбите от Тренчев и Кънчев, разпространените дифюжъни (системата на Интерпол за издаване на бюлетини) за издирването им не са видими.

Според прокуратурата в петък е получена информация от международната полиция, че двамата са заявили, че са "жертва на политически мотивирана клеветническа кампания в хода на изборната кампания в България". Следствие на тези твърдения организацията е поискала допълнителна информация от властите в България за за евентуални политически длъжности, дейности, връзки и влияние в България на двамата.

След отказа на Сърбия двамата да бъдат арестувани СГП е уведомила главния прокурор Иван Гешев за "неспазване на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадицията", за да бъде сезиран генералният секретар на Съвета на Европа.

Антони Тренчев: Ще съдим България за щети от над един милиард долара


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024