Прокуратурата не откри престъпление в записите с гласа на Борисов Снимка: © Unsplash

Специализираната прокуратура не е открила данни за извършено престъпление в разпространените през юни аудиозаписи с глас, наподобяващ този на премиера Бойко Борисов.

Държавното обвинение направи проверка след сигнал на председателя на „Да, България“ Христо Иванов. В записите се чува как гласът, подобен на този на министър-председателя, казва, че е наредил на държавни органи да действат срещу частна фирма; че ще бъде повдигнато обвинение на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев; нарежда различни проверки. Чува се още как говори цинизми по адрес на европейски премиери и срещу председателя на НС Цвета Караянчева, а освен това казва, че ще „изгори“ евродепутата Елена Йончева.

На пресконференция след изтичането на аудиозаписите Борисов обяви, че са автентични, но били манипулирани.

Le Point за Борисов: "Каубоят на Европа", който дояжда порциите на Меркел

Спецпрокуратурата е снела обяснения от Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов, Мария Филипова, Весела Стоилова, Биляна Гълъбова, Сотир Цацаров и главния прокурор Иван Гешев. Изискани са множество документи и информация от различни учреждения и институции.

"Не се установява да е провеждан визираният в сигналите разговор между министър-председателя на РБ Бойко Борисов и премиерите на Бавария, Полша и Унгария в присъствие на Владислав Горанов, Сотир Цацаров и Иван Гешев", съобщават от държавното обвинение.

"Във връзка с твърдяната намеса на министър-председателя на РБ Бойко Борисов в дейността на АДФИ и КФН по отношение на дружеството „Еврохолд България” АД и неправомерни действия от страна на тези органи спрямо дружеството, не са установени данни за упражнено влияние или въздействие върху представител на посочените две институции. В противоречие със заявеното в записа и в сигнала, се констатира, че АДФИ не е извършвала финансова инспекция на „Еврохолд България“ АД за периода от 2018 г. до м. август 2020 г.".

Не е установено каквото и да било въздействие от страна на Борисов във връзка с наказателното производство срещу Александър Манолев. Събраните данни сочат, че наблюдаващите прокурори са изпълнявали задълженията си по НПК и са вземали решения съгласно вътрешното си убеждение, въз основа на доказателствата по делото, като не им е оказвано каквото и да било "влияние" в тази връзка.

"Установено е по преписката, че не са налице данни за разпореждане от страна на Бойко Борисов, в качеството му на министър-председател, за извършване на проверка по отношение на Елена Йончева и свързани с нея лица във връзка с усвояването на средства от ЕС по оперативни програми. Доколкото са били извършвани проверки от страна на ДФЗ и други компетентни органи, то същите са били регламентирани, в съответствие със законовите правомощия на проверяващите, като липсват данни за инициатива или намеса на други длъжностни лица", пишат от прокуратурата.

След като наблюдаващият прокурор не е открил достатъчно данни за извършено престъпление, е бил постановен отказ от образуване на досъдебно производство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024