Прокуратурата няма да разследва доц. Мангъров, защото "не се знае дали ваксините убиват"

Софийската районна прокуратура отказа да разследва доц. Атанас Мангъров за твърденията му, че ваксините срещу COVID-19 могат да доведат до смърт. За това съобщи самият Мангъров в профила си във Facebook, като показа постановлението от края на септември, издадено от прокурор Константин Сулев.

В него се посочва, че "няма как да се приеме за абсолютно невярно твърдението, че ваксината може да доведе до смърт". Прокуратурата аргументира тезата си, като обяснява, че няма нито данни за това от Министерството на здравеопазването, нито проучвания по тази тема.

Сигналът до прокуратурата срещу Атанас Мангъров беше подаден от доц. Йорданка Узунова, председател на Комисията по професионална етика (КПЕ) на Столичната лекарска колегия към Български лекарски съюз. Поводът беше интервю на Мангъров пред Нова телевизия, в което той твърди, че "564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани".

Неговото твърдение очевидно е невярно, тъй като самият той признава, че цитира публичните данни за броя на починалите, които са били ваксинирани срещу вируса - показател, който е много по-различен от този, показващ броя на починалите вследствие на ваксиниране.

Решението на Софийската прокуратура е различно и от общоприетото разбиране в света на науката и медицината за ефекта от ваксините, които спасиха милиони човешки животи. То обаче може би не е изненадващо за страна, която е последна в ЕС по брой ваксинирани души.

В постановлението прокурор Сулев посочва още, че във въпросния случай доц. Мангъров е излагал "своето становище по обществено значим въпрос" и се аргументира с това, че в обществото трябва да се чуват различни мнения, "за да се стигне до консенсус".

Това не е първият случай, в който прокуратурата отказва да разследва лице, отправящо твърдения за ваксините срещу COVID. В края на миналата година същата институция отказа да образува досъдебно производство срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за изказването му, че се използват ваксини с изтекъл срок на годност. Посоченият аргумент тогава беше, че думите на Борисов не са "заблуждаващи знаци за тревога", а "повдигат обществена дискусия по значим проблем".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024