Прокуратурата няма да разследва доц. Мангъров, защото "не се знае дали ваксините убиват"

Софийската районна прокуратура отказа да разследва доц. Атанас Мангъров за твърденията му, че ваксините срещу COVID-19 могат да доведат до смърт. За това съобщи самият Мангъров в профила си във Facebook, като показа постановлението от края на септември, издадено от прокурор Константин Сулев.

В него се посочва, че "няма как да се приеме за абсолютно невярно твърдението, че ваксината може да доведе до смърт". Прокуратурата аргументира тезата си, като обяснява, че няма нито данни за това от Министерството на здравеопазването, нито проучвания по тази тема.

Сигналът до прокуратурата срещу Атанас Мангъров беше подаден от доц. Йорданка Узунова, председател на Комисията по професионална етика (КПЕ) на Столичната лекарска колегия към Български лекарски съюз. Поводът беше интервю на Мангъров пред Нова телевизия, в което той твърди, че "564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани".

Неговото твърдение очевидно е невярно, тъй като самият той признава, че цитира публичните данни за броя на починалите, които са били ваксинирани срещу вируса - показател, който е много по-различен от този, показващ броя на починалите вследствие на ваксиниране.

Решението на Софийската прокуратура е различно и от общоприетото разбиране в света на науката и медицината за ефекта от ваксините, които спасиха милиони човешки животи. То обаче може би не е изненадващо за страна, която е последна в ЕС по брой ваксинирани души.

В постановлението прокурор Сулев посочва още, че във въпросния случай доц. Мангъров е излагал "своето становище по обществено значим въпрос" и се аргументира с това, че в обществото трябва да се чуват различни мнения, "за да се стигне до консенсус".

Това не е първият случай, в който прокуратурата отказва да разследва лице, отправящо твърдения за ваксините срещу COVID. В края на миналата година същата институция отказа да образува досъдебно производство срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за изказването му, че се използват ваксини с изтекъл срок на годност. Посоченият аргумент тогава беше, че думите на Борисов не са "заблуждаващи знаци за тревога", а "повдигат обществена дискусия по значим проблем".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023

Meta защити Telus и избяга от конкретни обяснения за заглушените критични гласове във Facebook

Основният въпрос "защо и как се блокират граждански гласове" остава с неясен отговор.

12:06 - 27.01.2023

Бащата на Джокович гледа полуфинала на сина си от вкъщи след скандала с привърженици на Путин

Организаторите на Australia Open потвърдиха, че Сърджан Джокович няма да е на трибуните за полуфиналния мач

11:30 - 27.01.2023

Succession 4: Драматичната борба за власт на фамилията Рой продължава

Сериалът "Succession" (Наследници) се завръща с нов четвърти сезон през март 2023 г. 

10:19 - 27.01.2023