Прокуратурата няма да разследва доц. Мангъров, защото "не се знае дали ваксините убиват"

Софийската районна прокуратура отказа да разследва доц. Атанас Мангъров за твърденията му, че ваксините срещу COVID-19 могат да доведат до смърт. За това съобщи самият Мангъров в профила си във Facebook, като показа постановлението от края на септември, издадено от прокурор Константин Сулев.

В него се посочва, че "няма как да се приеме за абсолютно невярно твърдението, че ваксината може да доведе до смърт". Прокуратурата аргументира тезата си, като обяснява, че няма нито данни за това от Министерството на здравеопазването, нито проучвания по тази тема.

Сигналът до прокуратурата срещу Атанас Мангъров беше подаден от доц. Йорданка Узунова, председател на Комисията по професионална етика (КПЕ) на Столичната лекарска колегия към Български лекарски съюз. Поводът беше интервю на Мангъров пред Нова телевизия, в което той твърди, че "564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани".

Неговото твърдение очевидно е невярно, тъй като самият той признава, че цитира публичните данни за броя на починалите, които са били ваксинирани срещу вируса - показател, който е много по-различен от този, показващ броя на починалите вследствие на ваксиниране.

Решението на Софийската прокуратура е различно и от общоприетото разбиране в света на науката и медицината за ефекта от ваксините, които спасиха милиони човешки животи. То обаче може би не е изненадващо за страна, която е последна в ЕС по брой ваксинирани души.

В постановлението прокурор Сулев посочва още, че във въпросния случай доц. Мангъров е излагал "своето становище по обществено значим въпрос" и се аргументира с това, че в обществото трябва да се чуват различни мнения, "за да се стигне до консенсус".

Това не е първият случай, в който прокуратурата отказва да разследва лице, отправящо твърдения за ваксините срещу COVID. В края на миналата година същата институция отказа да образува досъдебно производство срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за изказването му, че се използват ваксини с изтекъл срок на годност. Посоченият аргумент тогава беше, че думите на Борисов не са "заблуждаващи знаци за тревога", а "повдигат обществена дискусия по значим проблем".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024