Прокуратурата обвини Стамен Янев по сигнал на ДПС за "златни паспорти" Снимка: © bTV

Стамен Янев - бивш директор на Българската агенция за инвестиции и настоящ член на Надзорния съвет на Банката за развитие - е обвинен от прокуратурата за по сигнал на ДПС за т.нар. "златни паспорти".

Официалното обвинение от Софийската градска прокуратура гласи, че Янев "не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго облага и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на Българската агенция за инвестиции".

СГП идентифицира Янев по първите букви на името му "Ст. Я." и по датите, в които той е ръководил БАИ - юли 2015 - юли 2020 г.

Сигналът срещу Янев беше подаден още през февруари 2022 г. от депутата от ДПС Хамид Хамид за това, че Янев е издавал сертификати за осъществени инвестиции на чужденци, кандидатстващи за българско гражданство по натурализация.

Предполагаемите лица са били от Китай и Русия и са искали да се сдобият с гражданство на държава от ЕС по схемата "паспорт срещу инвестиции" - една от практиките, за които ЕК от години критикува и България, и няколко други членове на съюза.

От ДПС обвиняваха Янев, че е давал сертификати, докато инвестициите в размер на 1 млн. лв. не са влизали реално в икономиката, а се е "превъртали" между кандидатите за паспорт.

По-интересното е, че ДПС вдигнаха топката месеци след като САЩ наложи санкции на Делян Пеевски и Илко Желязков по закона "Магнитски".

Едно от основанията на американците бяха данни, че Пеевски е използвал Желязков "прокарване на схема за подкупи, включваща документи за българско местожителство на чуждестранни граждани".

Прокуратурата в България не откри никакви данни за престъпна дейност при двамата санкционирани от САЩ, но междувременно се захвана с работата на Стамен Янев в Агенцията за инвестиции.

Янев е и единственият член на Надзорния съвет на ББР, който не е сменен още от времето на ГЕРБ през 2020 г.

Той беше запазен и при служебните кабинети през 2021 г., когато Кирил Петков направи пълна промяна в ББР, и при редовното правителство, и при новото служебно управление на Радев, когато в ББР бяха вкарани бившият съветник на Станишев Росен Карадимов и бившата депутатка от ИТН Деляна Пешева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024
Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024