Снимка: © Прокуратура

Градският прокурор на София Илиана Кирилова обяви, че до момента СГП е получила само частична информация за действията на МВР по разследването за изтичане на средства от авансовите плащания за АМ "Хемус". Първите материали по акцията са получени в късния следобед на 3 ноември (по факса - според прессъобщение на прокуратурата).

Прокуратурата не е привлякла нито един от задържаните от полицията като обвиняеми, не са поискани и мерки за неотклонение - поне на този етап.

"В съобщението, което беше получено от ГДБОП, се казваше, че има задържани лица. По материалите, които са до настоящия момент при нас, не намирам заповеди за задържане на лица в срок от 24 ч. Такива материали поне до настоящия момент нямаме. Възможно е да бъдат предоставени по-късно.

"Ние не сме получили от разследващите полицаи постановления за привличане на обвиняеми на опредлени лица. При нас дойдоха разпити на свидетели от различни фирми, претърсвания, обиски и изземване, два протокола за разпознаване на лица, но предложения за привличане на определено лице в качеството на обвиняем - до настоящия момент нямаме такова. По тази причина ние не сме взели мярка за неотклонение - каквато и да била, на което и да е лице от предоставените материали", каза Кирилова.

МВР: 60 млн. лв. от авансовите плащания за АМ "Хемус" са изтеглени "в чували и сакове"

Тя посочи, че се надява документите скоро да пристигнат в прокуратурата и заяви ангажимент за публичност по случая.

"В момента, в който получим материалите, ще направя всичко възможно да кажа какво имаме, какво разследваме, за да стане ясно дали прокуратурата ще си свърши работата, дали ще подмине този случай - а той буди тревога в обществото, за да не се смята, че СГП би могла да укрие данни, които смятам, че би трябвало обществото да знае", каза тя.

В Софийската градска прокуратура вече се води дело за безстопанственост в "Автомагистрали", АПИ и МРРБ, като то е възложено на НСлС.

Именно заради липсата на резултат по него вътрешният министър Бойко Рашков разкритикува обвинението в бездействие и аргументира решението на МВР да започне да работи самостоятелно по данни за злоупотреба с публични средства в особено големи размери.

Илиана Кирилова обяви, че още през юни 2021 г. цялата изискана информация е събрана и е обект на анализ. Възложени са и две комплексни експертизи на "експерти с международно признание, за да не се стигне до обвинение, че нямат необходимите знания и опит".

"Следователите по делото, наблюдаващият прокурор нямат желанието да укриват, да потулват каквото и да било, защото то е значимо не само за българското общество, но и за всички европейски институции, които наблюдават какво се случва в нашата държава - дали наистина парите на данъкоплатците отиват там, където трябва, или както чухме днес - в чували", каза тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена