Снимка: © Булевард България

Върховната административна прокуратура (ВАП) е изискала информация от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров дали има разписани правила за прием на деца с коронавирусна инфекция в болници и регламентирано ли е прилагането на щадящи тестове в детски колективи. 

„В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата за опазване на законността и в защита на обществения интерес, ВАП предлага на служебния здравен министър да прецени предприемане на действия, свързани с организацията и ефективността на контрола на изпълнението и неизпълнението на заповеди за вече въведени противоепидемични мерки, в рамките на правомощията му, с цел ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция и правилно, адекватно и своевременно лечение на заболелите”, пише в съобщението на ВАП.

Това е вторият път, в който прокуратурата иска подробна информация от здравния министър за пандемията. В края на август държавното обвинение поиска да знае какви действия предприема МЗ за справяне с Covid-19. Кацаров отвърна с въпрос към Иван Гешев какво прави прокуратурата по отношение на сигналите за издаване на фалшиви сертификати за ваксинации и "други нарушения, носещи белези на престъпления".

Сега прокуратурата отвръща с въпроси по същата тема, след като стана ясно, че има редица случаи на издаване на сертификати, без хората да са били имунизирани.

„Служебният министър на здравеопазването следва да изпрати информация и има ли акт за проверка на лица с ваксинационен сертификат (дали имат реално поставени ваксини) и как се регламентира това. Следва да се изясни и издаван ли е регламент за контрол по отношение на лабораториите, които правят тестове за коронавирус. ВАП поиска от служебния здравен министър и информация налице ли е заповед за контрол на ваксинационния процес - какво гласи тя и дали се изпълнява, респективно за констатирани нарушения и мерки за отстраняването им, както и за „издаване“ на сертификати, без да е извършена ваксинация. Има ли регламентация в случай на „пробив на ваксината“, дали това се изследва и по какъв ред“, питат от прокуратурата.

Кацаров трябва да изпрати и информация дали се урежда извършване на анализ на причините на високата смъртност на заболели с коронавирусна инфекция у нас.

Министерство на здравеопазването трябва да даде информация до ВАП в кратък срок, гласи съобщението на сайта на прокуратурата. От МЗ все още няма официално изявление.

Новите случаи на Covid-19 в България са 2302, което представлява 12,2% от направените тестове за денонощие. Починали са 94 души с доказан коронавирус, като близо 90% от тях не са били ваксинирани.

Оздравелите са 1572, а активните случаи са повече от 49 хиляди. Още 636 пациенти с коронавирус са постъпили в болници, като от тях 88,5% не са имунизирани. Общо в лечебните заведения се намират 5374 пациенти, а от тях 463 са в интензивни отделения.

Ваксинационната кампания продължава с бавен темп и само още 7716 дози поставени за едно денонощие.


Стойчо Кацаров: Посоката, в която вървим, е навсякъде да се влиза със "зелен сертификат"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти