Прокуратурата пита Кацаров за лечението на болни от Covid деца и за фалшивите сертификати Снимка: © Булевард България

Върховната административна прокуратура (ВАП) е изискала информация от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров дали има разписани правила за прием на деца с коронавирусна инфекция в болници и регламентирано ли е прилагането на щадящи тестове в детски колективи.

„В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата за опазване на законността и в защита на обществения интерес, ВАП предлага на служебния здравен министър да прецени предприемане на действия, свързани с организацията и ефективността на контрола на изпълнението и неизпълнението на заповеди за вече въведени противоепидемични мерки, в рамките на правомощията му, с цел ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция и правилно, адекватно и своевременно лечение на заболелите”, пише в съобщението на ВАП.

Това е вторият път, в който прокуратурата иска подробна информация от здравния министър за пандемията. В края на август държавното обвинение поиска да знае какви действия предприема МЗ за справяне с Covid-19. Кацаров отвърна с въпрос към Иван Гешев какво прави прокуратурата по отношение на сигналите за издаване на фалшиви сертификати за ваксинации и "други нарушения, носещи белези на престъпления".

Сега прокуратурата отвръща с въпроси по същата тема, след като стана ясно, че има редица случаи на издаване на сертификати, без хората да са били имунизирани.

„Служебният министър на здравеопазването следва да изпрати информация и има ли акт за проверка на лица с ваксинационен сертификат (дали имат реално поставени ваксини) и как се регламентира това. Следва да се изясни и издаван ли е регламент за контрол по отношение на лабораториите, които правят тестове за коронавирус. ВАП поиска от служебния здравен министър и информация налице ли е заповед за контрол на ваксинационния процес - какво гласи тя и дали се изпълнява, респективно за констатирани нарушения и мерки за отстраняването им, както и за „издаване“ на сертификати, без да е извършена ваксинация. Има ли регламентация в случай на „пробив на ваксината“, дали това се изследва и по какъв ред“, питат от прокуратурата.

Кацаров трябва да изпрати и информация дали се урежда извършване на анализ на причините на високата смъртност на заболели с коронавирусна инфекция у нас.

Министерство на здравеопазването трябва да даде информация до ВАП в кратък срок, гласи съобщението на сайта на прокуратурата. От МЗ все още няма официално изявление.

Новите случаи на Covid-19 в България са 2302, което представлява 12,2% от направените тестове за денонощие. Починали са 94 души с доказан коронавирус, като близо 90% от тях не са били ваксинирани.

Оздравелите са 1572, а активните случаи са повече от 49 хиляди. Още 636 пациенти с коронавирус са постъпили в болници, като от тях 88,5% не са имунизирани. Общо в лечебните заведения се намират 5374 пациенти, а от тях 463 са в интензивни отделения.

Ваксинационната кампания продължава с бавен темп и само още 7716 дози поставени за едно денонощие.


Стойчо Кацаров: Посоката, в която вървим, е навсякъде да се влиза със "зелен сертификат"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Четвърти опит: Борисов, Пеевски и Добрев ще спират дерогацията на "Лукойл" от 1 януари

Депутатът от ГЕРБ твърди, че е получил уверение за подкрепа и от Христо Иванов от ДБ

18:13 - 05.12.2023
Важно днес

Смяната в "Пирогов" е спряна след жалба на уволнения Валентин Димитров

Съдът остави директора на поста му въпреки решението на здравния министър

17:48 - 05.12.2023
Култура

37 държави ще се състезават на "Евровизия" 2024, но без България

За втора поредна година България няма да участва в "Евровизия"

17:06 - 05.12.2023
Култура

65 г. по-късно песен на Бренда Лий оглави класацията на Billboard с помощ от TikTok

78-годишната изпълнителка става най-възрастният човек, оглавявал класацията на Billboard

16:28 - 05.12.2023
Важно днес

Нов скандал с "Човек на годината" на БХК: Майката на покойната Даная отказа номинация

Още двама номинирани се разграничиха от организацията след отхвърлянето на

16:20 - 05.12.2023
Важно днес

Магистратите се опълчиха на всички промени в Конституцията за Инспектората

Радомир Чолаков напомни на магистратите, че не могат сами да решават кой да ги проверява

16:00 - 05.12.2023
Важно днес

Все още има блокирани българи на летището в Мюнхен, транспортът в Южна Германия остава затруднен

Полетите на летището в Мюнхен все още са "силно ограничени"

14:36 - 05.12.2023