Стойчо Кацаров отговори на Гешев: Прокуратурата да участва по-активно в спазването на мерките Снимка: © Булевард България

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров отговори на главния прокурор Иван Гешев само няколко часа след като от Върховната касационна прокуратура поискаха да знаят какви действия предприема МЗ за справяне с пандемията Covid-19. Кацаров използва случая да попита Гешев какво прави прокуратурата по отношение на сигналите за издаване на фалшиви сертификати за ваксинации и "други нарушения, носещи белези на престъпления".

ВАП поиска обяснение от Кацаров как се промотира безопасността на Covid-ваксините, защо не се спазват въведените мерки срещу Covid-19 и защо не се следва Националният оперативен план за справяне с пандемията.

След атаките от ГЕРБ и ИТН - и прокуратурата поиска обяснения от Стойчо Кацаров за мерките срещу Covid

"По въпроса за Национален оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2 и прилаганите мерки ви информирам: Националният оперативен план не е административен нормативен акт, с който да се създават права и задължения за гражданите и институциите, а план, създаден за да даде предвидимост, последователност, логика и условия за подобрена организация на борбата със епидемията от SARS-CoV-2. Конкретните противоепидемични мерки за територията на страната се прилагат в условие на обвързана компетентност, със заповед на министъра на здравеопазването по предложение на Главния държавен здравен инспектор, съгласно чл. 63, ал. 4 на Закона за здравето", пише Кацаров.

"Министерството на здравеопазването следва стриктно определения със закона ред. Нашите експерти следят внимателно епидемичната ситуация. Всеки доклад на Главния държавен здравен инспектор, с който се предлага промяна в противоепидемичните мерки, се разглежда в кратки срокове и се предприемат предвидените в закона действия на базата на експертна оценка на противоепидемичната обстановка", продължава съобщението на МЗ в отговор на Гешев.

Според думите на Кацаров - законът предвижда противоепидемични мерки да могат да се налагат и за отделна административна област - чл. 63, ал. 7 от Закона за здравето. Това става със заповед на Директора на РЗИ, съгласувана с Главния държавен здравен инспектор. Предвид регистрирания повишен брой случаи на положителни тестове за SARS-CoV-2 в областите Бургас и Велико Търново, там бе командирован Главния държавен здравен инспектор доц. Кунчев. Той и директорите на РЗИ-Бургас д-р Паздеров и на РЗИ Велико Търново д-р Недева са преценили, че на този етап не се налага въвеждане на допълнителни ограничителни мерки в двете области.

Действащите към момента противоепидемични мерки са съобразени с мненията на експертите и са публикувани на Интернет страницата на МЗ, посочва Кацаров.

Прокуратурата е изискала и информация дали МЗ е отправяло запитване до Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за поставяне на трета доза от препаратите срещу коронавируса.

"По отношение на прилагането на трета доза ваксини Ви информирам, че лекарствените продукти в страната според действащото законодателство се прилагат съгласно показанията и в дози, посочени в кратката характеристика на продукта, която се регистрира от регулаторните органи – Европейска агенция по лекарствата за всички страни членки на ЕС и Изпълнителна агенция по лекарства за България. Министерството на здравеопазването няма законови правомощия да пуска и спира лекарствени продукти на пазара, както и да определя в какви дози да се прилагат. В кратката характеристика на нито една от прилаганите в страната ваксини срещу SARS-CoV-2 не се предвижда прилагане на „бустерна“ доза. Министерството на здравеопазването има готовност да организира поставянето на такава доза, веднага след като регулаторният орган – Европейска агенция по лекарствата, регистрира съответните промени в Кратката характеристика на продуктите", гласи отговорът на Кацаров.

"По отношение на искането Ви за становище на МЗ относно „започването на следващата учебна година и какви ограничителни мерки следва да бъдат прилагани“, ви информирам, че МЗ не издава такива становища. Конкретните противоепидемични мерки ще бъдат приети, след съгласуване с Министерството на образованието и науката, с които работим в тясно сътрудничество", пишат от МЗ.

По отношение на контрола по прилагането на противоепидемичните мерки, Кацаров информира Гешев, че е проведена среща с директорите на всички регионални здравни инспекции в страната, на която "им е възложено да изготвят списък с рискови обекти от гледна точка на разпространението на вируса и да засилят контрола върху тях". "На 6.08.2021 година е издадена съвместна заповед на министъра на здравеопазването, министъра на вътрешните работи и министъра на земеделието и храните за извършване на съвместни проверки от контролните органи на трите ведомства. Всяка седмица контролните органи предоставят отчет за извършената контролна дейност. За последната седмица от 16 до 22 август в страната са извършени 3389 (три хиляди триста осемдесет и девет) проверки на обекти с обществено предназначение".

По отношение на въпроса дали МЗ е осигурило необходимите лекарствени средства, нужни за лечение на пациенти с COVID-19, отговорът на ведомството е - "да, осигурени са съобразно заложените в Национален оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2 индикатори". Същото се отнася и за осигуряването на функционирането на лечебните заведения за болнична помощ.

"Макар да не сте ме питали, използвам случая да Ви информирам, че съвместно с НЗОК и БЛС работим по създаването на процедура за амбулаторно лечение на болни с COVID-19, което допълнително да облекчи натиска върху болниците", отговаря Кацаров.

По въпросите за провеждането на информационна кампания за ваксинацията Кацаров пише, че в бюджета на МЗ за 2021 година за тази цел са предвидени малко над 10 000 лева. Той дава над 30 конкретни примера за това, сред които:

- Информационен клип за ползата от ваксинацията, изработен от Представителството на Европейската комисия в България с подкрепата на МЗ също се излъчваше в телевизионния и радиоефир.

- Информационен банер за ползите от ваксинацията, разработен от Представителството на Европейската комисия в България, се разпространява и към момента в частни медии, които безвъзмездно се включиха във ваксинационната кампания, подкрепена от МЗ.

- Публикуване във Facebook страницата на МЗ на инфографики (текст със снимка/текст с анимирано изображение), както и кратки видеа за популяризиране ползите от ваксиницията срещу COVID-19, за митовете и истините за ваксините, за страничните реакции, за етапите на клиничните проучвания, за надеждността и ефективността на ваксините, както и за достъпа до ваксини, осигурен на всички български граждани.

- Отпечатване на 300 000 броя информационни брошури, тип Флаер А5, съдържащи информация за ваксините на достъпен език.

- Около 200 000 от изготвените от Министерството на здравеопазването брошури се разпространяват от Български пощи във всички пощенски клонове в страната.

- Част от брошурите са разпространени чрез РЗИ-Кюстендил, БЧК-Перник, Община Габрово, район Искър, Областна администрация Хасково и др., както и от Главно мюфтийство, които се включиха със свои инициативи във ваксинационната кампания на Министерство на здравеопазването.

- Популяризиране на ползите от ваксинацията, ефикасността и безопасността на ваксините, възможните очаквани странични реакции, етапите на клиничните проучвания, значението на приложението на ваксините при различните възрастови групи, при лица, страдащи от хронични заболявания във Facebook страницата на Министерство на здравеопазването.

- Интервюта и експертни становища от медици за ползите от ваксинацията се публикуват ежедневно на страницата на МЗ в социалната мрежа, които биват препечатани както от печатни медии, така и от електронните медии.

- Българската телеграфна агенция създаде нарочна рубрика за COVID-19 и ваксинацията, достъпът до информацията в която е безплатен и не изисква абонамент.

- Проведени са срещи с Офиса на СЗО в България, с Уницеф, с Представителството на ЕК у нас, с Българския червен кръст за съвместни инициативи, които да повишат общественото доверие във ваксините.

- Министерството на здравеопазването разчита на националните и регионални медии, до които регулярно разпространява материали и осигурява респонденти по темите ваксини и ваксинационна кампания.

- Политическото ръководство и експертите на Министерството на здравеопазването във всяко свое медийно участие акцентират върху ползите от ваксинацията;

- Ежеседмично Министерство на здравеопазването публикува информация за изнесените ваксинационни пунктове в страната.

- Периодично обществеността се информира за новите варианти на COVID-19.

Вижте пълното писмо на Кацаров ТУК.

"В заключение искам да Ви благодаря за поставените въпроси и проявената загриженост. Ако предоставената информация не е достатъчна, то моля не се колебайте да се свържете с мен и да поискате допълнителна такава или разяснения по вече предоставената. Считам, освен това, че за да бъде успешна, борбата с пандемията трябва да се води от всички институции, в рамките на техните компетенции. В тази връзка позволете на свой ред да се обърна, чрез Вас към органите на прокуратурата от цялата страна с призив да обмислите възможностите за по-активно участие на прокуратурата в контрола по спазването на противоепидемичните мерки", пише Кацаров.

"Ще Ви бъда благодарен също, ако ме информирате дали са предприети някакви действия по отношение на разпространени, чрез медии сигнали за издаване на фалшиви сертификати за ваксинации и други нарушения, носещи белези на престъпления", добавя служебният министър.


Глобиха с по 5000 евро двама българи с фалшиви Covid-сертификати на гръцката граница


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезеем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023