Прокуратурата поиска снемане на имунитета на Делян Добрев Снимка: © Screenshot, Нова телевизия

Софийска градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Искането е във връзка с наказателното преследване срещу бившия енергиен министър, по което той е обвиняем за умишлена безстопанственост във връзка с АЕЦ „Белене“.

Става дума за периода 2012-2013 г., когато настоящият депутат е министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия кабинет на Бойко Борисов. Обвиненията срещу него са, че в ролята си на принципал тогава, Добрев не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на „Българския енергиен холдинг“ ЕАД във връзка с изграждането на ядрена централа на площадка „Белене“.

В резултат на това, според прокуратурата, са последвали значителни щети за предприятието – „НЕК“ ЕАД (дъщерно дружество на „БЕХ“ ЕАД), в размер общо на над 4,5 млн. евро.

Със сегашното предложение на прокуратурата се цели продължаване на наказателното преследване срещу Делян Добрев по досъдебно производство. От съобщението се разбира, че предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към Софийска градска прокуратура по досъдебно производство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024