Снимка: © ПРБ

Прокуратурата приключи досъдебното производство срещу Пламен Бобоков и предаде бизнесмена на съд за противозаконно притежание на археологически обекти.

Съсобственъкът на „Монбат“ бе привлечен като обвиняем на 30 ноември. При претърсването в дома на Бобоков в Русе бяха намерени и иззети "50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо". Материалите за тях са отделени от делото на Специализираната прокуратура и са изпратени по компетентност на Окръжна прокуратура – Русе.

Акцията на държавното обвинение се случи само няколко дни след като Пламен Бобоков и брат му Атанас отправиха тежки критики срещу премиера Бойко Борисов и ръководството на прокуратурата за злоупотреба с власт и изпълнение на поръчки от страна на Делян Пеевски.

Братя Бобокови: Пеевски ни атакува, но режисьорът е Борисов - той заслужава поне 10 "Оскара"

Обвинението срещу Бобоков е за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3000 до 15 000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до половината от имуществото на виновния и лишаване от права. Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.

„Разследването е проведено от екип от следователи в Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура – Русе. Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Подписка“. По искане на Окръжна прокуратура – Русе, с определение на Окръжен съд – Русе, са наложени и обезпечителни мерки за изпълнение на наказанията глоба и конфискация“, съобщиха от държавното обвинение.

Според прокуратурата - намерените и иззети обекти представляват движими културни ценности, съгласно чл. 7 от Закона за културното наследство. Датирани са като късноантични и средновековни, имат историческа стойност. Те са автентични, цели, сравнително добре запазени и не представляват масов материал по смисъла на закона.

Още преди месец адвокатът на Бобоков – Ина Лулчева, каза пред „Сега“, че паното с "ръждясали стрелички" е оценено от експерти на прокуратурата на 652 лева, а накрайниците са от 6-14 век. По думите ѝ – паното няма художествена, културна и научна стойност.

Братя Бобокови са създатели на частния Нумизматичен музей в Русе, който се помещава в сградата на бившата Музикална гимназия в града. Фондацията им е създадена от 2005 г., като досега е организирала 38 археологически и нумизматични изложби. Проверката за произхода на културните ценности в музея започна в началото на юни 2020 г., след като Специализираната прокуратура повдигна първите обвинения срещу бизнесмените – за нелегален внос и преработка на отпадъци. Пламен Бобоков беше обвинен и в търговия с влияние заради контактите си с президентския секретар по сигурността Пламен Узунов.

Бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков също бе обвинен като част от престъпната група за вноса на опасни отпадъци. На 31 декември 2020 г. Апелативният специализиран съд го освободи окончателно от ареста срещу 100 000 лв. гаранция.

Освободен е и бизнесменът Николай Миховски - срещу 200 000 лв. гаранция. Двамата бяха под стража. Първата инстанция реши да ги пусне на свобода с по-ниски гаранции - от 100 хил. лв. за Миховски и 20 000 лв. за Живков. Апелативният съд обаче увеличи размера и решението е окончателно, съобщиха от съда. Двамата ще бъдат освободени, когато внесат парите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него