Прокуратурата проверява манипулиран ли е вотът при избора на членове на ВСС Снимка: © Булевард България

Софийската градска прокуратура (СГП) проверява имало ли е нарушения при избора на шестима съдии за членове на съдийската квота във Висшия съдебен съвет (ВСС). Това съобщава изданието "Дневник", като се позовава на свои източници.

Проверката е по сигнал на Антикорупционния фонд (АКФ) от това лято, в който неправителствената организация твърди, че са извършени компютърни престъпления при избора на шестима от членовете на съдийската квота във ВСС, проведен през юни 2022 г. При гласуването е бил осъществен достъп до системата от неоправомощено лице и са били използвани чужди данни за достъп при упражняване на активно избирателно право.

Установени са "различни аномалии" в ползването на системата за е-вот: многократно гласуване от един и същ IP адрес; IP адреси, от които се е гласувало десетки пъти; последователно гласуване с талони на различни гласоподаватели. Най-фрапантен е случаят, в който около 200 гласувания са били извършени в рамките на 3 минути в сутрешните часове в съботен ден от един и същи IP адрес на Върховния административен съд, посочва в сигнала си АКФ.

Отделно по време на изборните дни не са били включени одитните логове (журнали) на базата данни и таблиците, в които се съхраняват резултатите от гласуването. Така на практика не е било възможно да се извърши проверка за това дали не е имало изтриване, модифициране или добавяне на гласове.

Наблюдаващ прокурор е образувал преписката по сигнала малко след като той е постъпил в Софийската градска прокуратура. Проверява се дали има налице извършено компютърно престъпление по чл. 319а от Наказателния кодекс. Проверката на СГП се извършва съвместно с Антикорупционната комисия и ГДБОП, сектор "Компютърни престъпления". Отделно Министерството на правосъдието е изпратило справка за двете гласувания във ВСС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024