Прокуратурата проверява сигнал срещу Гешев и Делян Пеевски

Прокуратурата е започнала проверка срещу своя ръководител Иван Гешев и санкционирания по закона "Магнитски" депутат Делян Пеевски. Това стана ясно от изказване на самия главен прокурор по време на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Съветът заседаваше във връзка с процедурата по предсрочното му отстраняване, която беше подкрепена с 14 гласа "за". По време на изслушването Гешев се опита да обясни на магистратите, че не той възлага проверките в прокуратурата, а неговите заместници, тъй като в момента е в отпуск. За да аргументира твърденията си, той реши да даде и пример с проверка срещу сами него и Пеевски:

"Днес съм подписал заповед за още две проверки. Едната е по сигнал срещу мен и лицето Делян Пеевски едновременно. Другото е още една проверка и смятам да си прекъсвам отпуската, когато има такива проверки, да пускам заповеди, че нищо не се докладва на главния прокурор по тази процедура", каза той, цитиран от "Дневник".

Главният прокурор не даде повече подробности за сигнала срещу него и депутата от ДПС. В понеделник, 22 май, гражданското движение "БОЕЦ" внесе сигнал в прокуратурата именно срещу тези две лица. Обвиненията са за участие в престъпна група и престъпления срещу правосъдието.

Според "БОЕЦ" Пеевски, Гешев и някогашният главен счетоводител на Цветан Василев - Бисер Лазов, са прикрили данни за кредитите на Пеевски от фалиралата КТБ, за да не бъде образувано дело срещу него.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024