Прокуратурата бави 3 месеца проверка срещу PR-a си Бетина Жотева за заплаха на съседи с пистолет

Софийската районна прокуратура се занимава 3 месеца без резултат с проверка срещу Бетина Жотева по сигнал, че е заплашила съседи с пистолет.

Жотева е бивш председател на Съвета за електронни медии, а от май 2022 г. е служител в пресцентъра на прокуратурата.

Разследване на "Свободна Европа" показва, че инцидентът се е случил в края на ноември 2022 г. и е част от продължителен конфликт между бившата журналистка и съседите ѝ от горния етаж.

Във въпросната вечер СДВР са се отзовали на адреса им два пъти след 23 ч. И двата сигнала са подадени от нейните съседи, които по това време са имали гости за игра на карти - първото позвъняване до 112 е с оплакване за нарушаване на нощната тишина, а второто е заради това, че Жотева е дошла да ги заплашва с пистолет.

Първоначално тя е започнала да удря "продължително" по тръбите на парното, съобщава пред "Свободна Европа" Борис Ненчев, който е подал жалбата срещу нея. Той и приятелите му са решили да позвънят на вратата ѝ, за да разберат защо се вдига шум, но Жотева не отговорила. Тогава те се обаждат в полицията.

По-късно Бетина Жотева се появява пред тяхната входна врата и започва да тропа. Жалбоподателят твърди, че когато е отварил, я заварил с огнестрелно оръжие, насочено към него и приятел. Ненчев разказва, че Жотева заплашила да "ги гръмне, ако още веднъж ѝ викнат полиция" и ги е нагрубила.

Съседите се обаждат отново на телефон 112, за да се оплачат от заплахата. Полицаите идват, за да снемат обяснения от засегнатите. Жалба е подадена и до Софийската районна прокуратура в началото на декември.

В продължение на близо три месеца обаче никой от СРП не се е свързал с тях. Едва след публикуването на статията на 22 февруари в "Свободна Европа" службата се е задействала, за да призове жалбоподателите на разпит.

"Свободна Европа" е получила потвърждение от МВР, че Бетина Жотева действително притежава регистриран пистолет. Пред изданието тя отрича да е отправяла заплахи.

Жотева обяснява пред сайта, че от години има конфликт със съседите си заради висок шум, подавала е няколко пъти жалби до полицията и твърди, че "целият блок" е в проблемни отношения с тях. Потвърждава, че е започнала да удря с "чук за пържоли" по парното заради "поредното джамборе - пияни реват, събарят столове, бутилки".

Според информация на "Свободна Европа" съседското семейство над Жотева са съпрузи-лекари с малко дете, което свири на пиано - един от поводите за недоволството ѝ от шума. Хората живеят под наем в блока.

"Нищо няма да коментирам, нито съседите, нито прокуратурата, нито каквото и да е било. За мен това е изключително гнусна и долнопробна работа и не смятам изобщо да се занимавам с нея", казва Бетина Жотева пред "Свободна Европа".

До този момент прокуратурата не е изнасяла информация за това, че има сигнал за предполагаемо криминално деяние от страна на неин служител, нито за действията, които са предприети по случая. От регистъра на преписката се вижда, че тя е удължавана веднъж от административния ръководител на СРП и в момента е в застой, защото се "очакват материали от друг орган за решаване на преписката".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023