Снимка: © Getty Images

Прокуратурата е разпитала премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Това се е случило в качеството им на свидетели в рамките на разследването срещу Васил Божков за извършени престъпления против финансовата и данъчната система, съобщиха от държавното обвинение.

Освен това уточниха, че Горанов е разпитан два пъти.

Бившият хазартен бос се укрива в Обединените арабски емирства и са му повдигнати 18 обвинения, включително за ощетяване на държавната хазна със 700 милиона лева. В същото време има издадена международна заповед за ареста му.

"Органите на досъдебното производство събират и проверяват както доказателства, които разобличават обвиняемия или отегчават неговата отговорност, така и доказателства, които го оправдават или смекчават отговорността му", съобщиха от прокуратурата.

"Всички събрани доказателства подлежат на внимателна проверка, независимо дали са посочени под формата на комикси в социалните мрежи, или по друг начин", добавиха от държавното обвинение в прессъобщението на сайта си.

Божков публикува няколко комикса, в които включи имената на премиера, финансовия министър и Менда Стоянова, за да обясни как е плащал таксите на "Национална лотария".

В съобщението е посочено още, че с постановление на прокурор от Специализирана прокуратура на Държавна агенция „Национална сигурност“ е възложена проверка, която до момента е установила, че „УниКредит Булбанк“ АД не е уведомявала САД „Финансово разузнаване“ при извършване на плащания на суми над 30 хил. лв. В хода на проверката "категорично е установено, че тегленията на каса в брой от пълномощници от сметки с титуляр, обвиняемия В. Божков, впоследствие са му били предоставяни лично, единствено и само на него, в офис на ул. „Московска“ 43 в столицата".

Божков публикува нов коментар в профила си във Facebook, в който потвърждава, че парите, теглени от сметката му на каса, са пристигали "лично единствено и само" до него. 

"За първи път Прокуратурата проведе обективно разследване. Изтеглените в брой пари от банката наистина са стигнали “лично, единствено и само“ до мен. Припомням им, че всичките ми лични разходи са плащани по банков път. Този път няма да питам къде са парите в брой. Ще ви кажа – от мен са давани на лицата Б.М.Б. /61г/ и В.И.Г. /43г/ . Оттам нататък - те да обяснят къде са.", казва той.  Инициалите съвпадат с имената на премиера и финансовия министър. 

Преди дни Божков публикува извлечения от банковата си сметка в Уникредит Булбанк, които показват тегления на много големи суми в брой. На снимките се вижда, че са изтеглени над 67 млн. лв. в брой - "след платени данъци", пише той в скоби. "Сумата, която съм предал на Владислав Иванов Горанов и Бойко Методиев Борисов, чрез посочени от него лица, само за последните 3 години", добавя хазартният бос.

Прокуратурата твърди и, че по досъдебното производство са изготвени и молби за правна помощ, както и Европейски заповеди за разследване, които са изпратени до страни членки на Европейския съюз.

Във връзка с множество запитвания от медии и тиражирането на невярна информация, Специализирана прокуратура заявява, че продължават действията по разследването в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. „Московска“ № 43 в гр. София по досъдебното производство, по което Васил Божков е привлечен към наказателна отговорност за извършени престъпления против финансовата и данъчната система.

"До момента са намерени и иззети по предвидения законов ред 3610 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности. Очаква се прогнозният им брой да надхвърли 10 000. Напомняме, че обвиняемият В. Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция едва от 212 артефакта", казаха от прокуратурата.


Прочетете още:

ВАСИЛ БОЖКОВ ПОКАЗА ИЗВЛЕЧЕНИЯ, СПОРЕД КОИТО Е ТЕГЛИЛ МИЛИОНИ В БРОЙ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Зеленски сравни призивите за отстъпки пред Русия с "умиротворяването" на Хитлер

Президентът на Украйна критикува Хенри Кисинджър

Пълна смяна в състава на Комисията за защита на потребителите

Димитър Маргаритов вече не е председател на КЗП

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"