Прокуратурата разпита Борисов, Горанов и Менда Стоянова в разследването срещу Божков Снимка: © Getty Images

Прокуратурата е разпитала премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Това се е случило в качеството им на свидетели в рамките на разследването срещу Васил Божков за извършени престъпления против финансовата и данъчната система, съобщиха от държавното обвинение.

Освен това уточниха, че Горанов е разпитан два пъти.

Бившият хазартен бос се укрива в Обединените арабски емирства и са му повдигнати 18 обвинения, включително за ощетяване на държавната хазна със 700 милиона лева. В същото време има издадена международна заповед за ареста му.

"Органите на досъдебното производство събират и проверяват както доказателства, които разобличават обвиняемия или отегчават неговата отговорност, така и доказателства, които го оправдават или смекчават отговорността му", съобщиха от прокуратурата.

"Всички събрани доказателства подлежат на внимателна проверка, независимо дали са посочени под формата на комикси в социалните мрежи, или по друг начин", добавиха от държавното обвинение в прессъобщението на сайта си.

Божков публикува няколко комикса, в които включи имената на премиера, финансовия министър и Менда Стоянова, за да обясни как е плащал таксите на "Национална лотария".

В съобщението е посочено още, че с постановление на прокурор от Специализирана прокуратура на Държавна агенция „Национална сигурност“ е възложена проверка, която до момента е установила, че „УниКредит Булбанк“ АД не е уведомявала САД „Финансово разузнаване“ при извършване на плащания на суми над 30 хил. лв. В хода на проверката "категорично е установено, че тегленията на каса в брой от пълномощници от сметки с титуляр, обвиняемия В. Божков, впоследствие са му били предоставяни лично, единствено и само на него, в офис на ул. „Московска“ 43 в столицата".

Божков публикува нов коментар в профила си във Facebook, в който потвърждава, че парите, теглени от сметката му на каса, са пристигали "лично единствено и само" до него.

"За първи път Прокуратурата проведе обективно разследване. Изтеглените в брой пари от банката наистина са стигнали “лично, единствено и само“ до мен. Припомням им, че всичките ми лични разходи са плащани по банков път. Този път няма да питам къде са парите в брой. Ще ви кажа – от мен са давани на лицата Б.М.Б. /61г/ и В.И.Г. /43г/ . Оттам нататък - те да обяснят къде са.", казва той. Инициалите съвпадат с имената на премиера и финансовия министър.

Преди дни Божков публикува извлечения от банковата си сметка в Уникредит Булбанк, които показват тегления на много големи суми в брой. На снимките се вижда, че са изтеглени над 67 млн. лв. в брой - "след платени данъци", пише той в скоби. "Сумата, която съм предал на Владислав Иванов Горанов и Бойко Методиев Борисов, чрез посочени от него лица, само за последните 3 години", добавя хазартният бос.

Прокуратурата твърди и, че по досъдебното производство са изготвени и молби за правна помощ, както и Европейски заповеди за разследване, които са изпратени до страни членки на Европейския съюз.

Във връзка с множество запитвания от медии и тиражирането на невярна информация, Специализирана прокуратура заявява, че продължават действията по разследването в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. „Московска“ № 43 в гр. София по досъдебното производство, по което Васил Божков е привлечен към наказателна отговорност за извършени престъпления против финансовата и данъчната система.

"До момента са намерени и иззети по предвидения законов ред 3610 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности. Очаква се прогнозният им брой да надхвърли 10 000. Напомняме, че обвиняемият В. Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция едва от 212 артефакта", казаха от прокуратурата.


Прочетете още:

ВАСИЛ БОЖКОВ ПОКАЗА ИЗВЛЕЧЕНИЯ, СПОРЕД КОИТО Е ТЕГЛИЛ МИЛИОНИ В БРОЙ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024