Прокуратурата разследва кмета на Сунгурларе, прескочил от ДПС през Ковачки в ГЕРБ

Новината е обновена в 18:00 на 5 юни, 2023 г.


Прокуратурата в Бургас е организирала претърсване и изземване на документи от община Сунгурларе, оглавявана от Георги Кенов - кмет в продължение на три мандата между 2007 и 2023 г.

Разследването е за престъпление по служба, като Окръжната прокуратура в Бургас съобщи, че Кенов и негов заместник са привлечени под наказателна отговорност в качеството си на обвиняеми. Става дума за корупционно престъпление, което двамата са извършили в съучастие. Касае се за нарушаване на служебните задължения при сключване на договори от името на община Сунгурларе, с цел набавяне на облага за конкретно лице, което е страна по договорите.

Според Кенов става дума за договори за отдаване под наем на пасища за земеделски стопани. Кметът твърди, че вече е предоставял документите на прокуратурата като копия, но сега са поискани оригиналните книжа.

Пред БНТ той твърди, че акцията е организирана "заради предстоящите местни избори" и не се притеснява от изхода ѝ.

Георги Кенов е знакова фигура в местната власт в Сунгурларе. Кариерата му започва като общопрактикуващ лекар, но през 2007 г. се кандидатира за кмет през листата на ДПС и печели. Преизбран е и през 2011 г. отново с помощта на Движението за права и свободи.

През 2015 г. Кенов се опита да спечели нов мандат с "Български демократичен център" - бившата партия "Лидер" на Христо Ковачки - но на втори тур губи от тогавашния кандидат на ДПС Васил Панделиев.

Синът на Кенов - Стефан - беше зам.-председател на БДЦ и в продължение на три години беше депутат от коалиционната им листа с "България без цензура" на Николай Бареков (в 43 НС между 2014-2017). През 2018 г. Стефан Кенов създаде инициативен комитет в подкрепа на арестувания по това време собственик на Винпром Карнобат Миню Стайков.

Завръщането на Георги Кенов в местната власт става през 2019 г., този път с листата на ГЕРБ.

Отношенията му с партията на Бойко Борисов видимо са замразени от няколко месеца.

През октомври 2022 г. местната структура на ГЕРБ обяви, че сваля доверието си от Георги Кенов, който станал "абсолютно неконтролируем" и това довело до "уронване на името на ПП ГЕРБ в общината".

В позицията се твърдеше, че партията е подала сигнали за "абсолютна некомпетентност, своеволия и масови назначения на принципа на шуробаджанащината и редица още злоупотреби" от страна на Кенов и администрацията му.

Интересното е, че Кенов участва в предизборните прояви на кандидат-депутатите на ГЕРБ и през юли, и през септември 2022 г. - т.е. месец преди напрежението му с местната структура да излезе наяве.

"Ние, като общинско ръководство направихме всичко възможно това де не се случи, прилагайки всички възможни начини за това. Но от средата на 2020 г., конфликта между нас е ясен и ние не подкрепяме неговите действия. ПП ГЕРБ винаги е държала на високия морал на личностите, които представляват партията. Високите изисквания към професионализма и коректната работа, явно са непосилни за Георги Кенов", се казваше в позицията им.

В интервю за "Бургас инфо" Кенов заявява, че "ако не го арестуват и ако е жив, пак ще се кандидатира" за кмет. Той твърди, че атаката срещу него идвала от председателя на Общинския съвет Ружди Хаджен (ДПС) и местния бизнесмен Николай Киров, представител на Националанта асоциация на зърнопроизводителтие в България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024