Прокуратурата разследва "самопризнания" за фалшифициране на изборите в Пловдив Снимка: © Getty Images

Прокуратурата в Пловдив започва проверка по сигнал на бившия председател на Общинската избирателна комисия в града Деница Чингарова за фалшифициране на кметските избори през 2015 г.

Във вторник Чингарова изненадващо обяви, че е била принудена да подправи резултата в полза на Иван Тотев - по това време действащ кмет на града от ГЕРБ и кандидат на балотажа срещу Славчо Атанасов.

На първи тур Тотев водеше с над 22 000 гласа, но Атанасов успя да събере гласове на недоволните от ГЕРБ и на балотажа се оказа, че губи само с 1416 гласа.

Ръководител на ОИК по това време е Деница Чингарова - бивш зам.-кмет на район "Централен".

На 9 май тя обяви в профила си във Facebook, че е била "принудена със заплаха към децата ми" да фалшифицира изборите в полза на Иван Тотев.

От намесата ѝ са се възползвали и още двама кандидати за районни кметове към онзи момент - Костадин Димитров (район Тракия) и Димитър Колев (район Западен).

"Въпросните същества никога не са печелили избори, защото не го заслужават", пише тя. На въпроси защо чак сега Чигарова решава да говори за случилото се, тя отговаря с думите "заплахи и унищожаване на животи".

Костадин Димитров беше спряган за потенциален кандидат на ГЕРБ след оттеглянето на подкрепата на Бойко Борисов от Здравко Димитров.

От прокуратурата съобщават, че са се самосезирали след публикации в медиите. Предстои да бъдат "снети обяснения от граждани", а проверката би трябвало да приключи до един месец, за да стане ясно дали ще бъдат повдигнати обвинения.

Иван Тотев, който е председател на местната структура на ГЕРБ, е заявил намерения да съди Деница Чингарова за "уронване на престижа и клевета", пред в. "Марица".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024