Прокуратурата се отказа да разследва проруската паравоенна организация "Шипка" Снимка: © Facebook/БНО Шипка

Прокуратурата е приключила с проверката си срещу проруската паравоенна организация "Шипка" и е отказала да образува разследване срещу структурата, съобщава изданието "Сега".

Развитието идва повече от година, след като за първи път стана ясно, че Софийската градска прокуратура (СГП) и ДАНС проверяват паравоенната организация за престъпления срещу държавата.

Дейността на Военен съюз - Българско народно опълчение (БНО) "Шипка", както е цялото наименование на организацията, беше обект на проверка, за да се установи дали дейността ѝ е противодържавна. Първоначално сигналът е поет от СГП, но впоследствие по преписката работи и Военната прокуратура в София.

Магистратите под пагон са установили обаче, че в случая няма намесени военни и затова казусът е отговорност на градската прокуратура. В крайна сметка държавното обвинение не е открило данни за участие на военни в престъпна дейност. Това е и аргументът да не бъде образувано разследване, пише "Сега".

За противоречивата дейност на "БНО Шипка" се знае от години. В сайта и фейсбук страницата си организацията качва видеа, в които се призовава за опълчение срещу важни събития от международен мащаб. Тя беше особено активна по време на пандемията от COVID-19 и призоваваше за бунт срещу ограничителните мерки. Дейността ѝ се основава върху конспирации за своеволно определени от тях "масово чипиране, денонощно следене и забраняване на човешки права".

Организация "Шипка" от години споделя пропутинска пропаганда, насочена срещу Украйна и оправдава войната, която Русия започна на територията ѝ през февруари 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024